Home / Agenda / Breinvoer - pop up workshop Danielle Braun en Leike van Oss - Maak kennis met het werk van Bateson
Breinvoer - pop up workshop Danielle Braun en Leike van Oss - Maak kennis met het werk van Bateson
Datum
17-10-2019

Omschrijving

Als je naar je hand kijkt, zie je dan je vingers? Of zie je de ruimte tussen de vingers? Gregory Bateson zag vooral het laatste. Altijd op zoek naar relaties tussen mensen en dingen. The spaces between people. En hoe die op elkaar inwerken.

Gregory Bateson was een Brits antropoloog, sociaal wetenschapper, linguïst, filmmaker en systeemdenker. Hij begaf zich ook op het terrein van de psychologie en psychiatrie en schreef een belangwekkend boek over de werking van de mind en het ontstaan van schizofrenie. Zijn bekendste werken zijn Steps to an Ecology of Mind en Mind Nature. Bateson werkte samen met een aantal andere bekende wetenschappers: psycholoog Watzlawick bijvoorbeeld. Bateson was getrouwd met de beroemde antropologe Margaret Mead.

In de huidige organisatiekunde komen we het werk van Bateson veelvuldig tegen. Het model van de logische niveaus van denken en leren hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen.

De dubbel bind theorie van Bateson helpt ons om ‘verwarrende communicatie’ te ontrafelen. In de volksmond noemen we double bind communicatie ‘dubbele boodschappen’, waarbij je iets anders zegt dan je non-verbaal uitstraalt en degene met wie je communiceert het eigenlijk altijd fout gaat doen, omdat die niet weet op welke boodschap hij of zij moet reageren. 

Leike van Oss en Danielle Braun zijn gefascineerd door Bateson. In zijn werk zien ze psychologie (Leike) en antropologie (Danielle) samenkomen. De holitische, systemische, ecologische complexiteit van Batesons werk geeft heerlijke hersenkrakers en een prettig soort verwarring in het kijken naar organisaties, jezelf en de wereld. Je ziet de ruimte tussen de vingers.

De workshop

In deze pop up workshop gaan we dieper dan de bekende modellen. We proberen in het briljante hoofd van Bateson te kruipen. We nemen je mee door zijn persoonlijke levensbiografie en naar de essentie van zijn denken. Met mooie verhalen, film en beelden delen we onze ver- en bewondering. De praktische toepassing is er ook; we gaan aan de slag met zijn modellen en denkrichtingen, zodat je die ook zelf kunt toepassen in je leiderschap- en organisatiewerk.

Voor wie

Leiders, bestuurders, veranderaars, consultants, managers, trainers, coaches, systemische werkers, ecologen, Deep Democracy facilitators (this is big time roltheorie), psychologen, antropologen… die zin hebben in Breinvoer. Die willen kauwen op theorie en daar in prettige setting met medeprofessionals over willen doordenken en mee willen werken.

Breinvoer

Pop up workshops op volstrekt onregelmatige tijden. Op een fijne plek in het midden van het land. Wij, Danielle en Leike doen dit vooral voor ons eigen breinkraak-fun, die we graag met jullie delen. Gewoon weer eens aandachtig studeren met elkaar in een tijd van online, snelle filmpjes en oneliners. Aandacht en uitwisseling. We hopen op verwondering en lol met elkaar in een informele leersetting. Let’s be nerdy!

 Extra informatie

 

Praktisch

Conferentiecentrum Drakenburg te Baarn, 17 oktober van 13.00 – 16.00 met borrel erna. Opgeven kan bij inschrijven@avorganisatiecultuur.nl.

Kosten zijn € 200,- inclusief BTW. De boeken van Leike en Danielle zijn te koop.Aanmeldlink
https://academievoororganisatiecultuur.nl/breinvoer-maak-kennis-met-het-werk-van-gregory-bateson

Aangemeld door: Marijke Dieleman