• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Agenda / Cursusweek Zelf Leren Filosoferen - Oók aanbevolen voor adviseurs!
Cursusweek Zelf Leren Filosoferen - Oók aanbevolen voor adviseurs!
Datum
20-07-2019

Omschrijving

ZÉLF LEREN FILOSOFEREN én heerlijk genieten op Bourgondisch Landgoed L'Huy Préau in Frankrijk?

Dat is de Cursusweek Leren Filosoferen!

De Cursusweek Leren Filosoferen 
gaat ook in 2019 weer van start!

20 t/m 27 juli 2019

 

UNIEK: Zelf leren filosoferen door het samen onder begeleiding te DOEN!

Een studie of cursus filosofie betekent meestal: kennisnemen van wat andere beroemde (dode) filosofen ooit bedacht hebben. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar het is wel compleet iets anders dan zélf (leren) filosoferen. Net zoals praten over een trompet of naar de radio luisteren niet hetzelfde is als zelf muziek maken. In die metafoor gaat deze Cursusweek Filosoferen erom 'zelf en met elkaar muziek te maken' (zelf filosoferen) in plaats van slechts te praten over muziek (filosofie). Een cursus waarin je zélf leert filosoferen is zeldzaam.

Deze cursusweek is daarom voor geïnteresseerden van alle leeftijden die zelf op plezierige wijze willen leren filosoferen en dat vervolgens ook met de docent-begeleiders en de mede-cursisten willen DOEN. We gaan dus daadwerkelijk filosoferen, zoals dat ook gebruik was in bijvoorbeeld de vroegste filosofische scholen in de Antieke Oudheid. Doe ook mee! (of kies je voor een juli-maand zoals elk jaar?)

'Filosoferen? Daar heb je een leven lang plezier van. Grijp die kans en schrijf je in!' 

 Extra informatie

BESCHRIJVING VAN DE CURSUSWEEK

Mogelijke ontwikkeling

In het begin van de cursusweek zal meer nadruk liggen op het LEREN filosoferen. Daarna meer op het daadwerkelijk gezamenlijk en zelf FILOSOFEREN en de kwaliteit van ieders inbreng daarbij.

Voor jou als deelnemer betekent dit: Indien je dit wenst en voor zover je dit nodig acht, neem je in het begin van de week meer de rol van 'cursist' of 'leerling' in en zal deze door oefeningen en lessen in de cursus (bijv. verschillende gespreksvormen die je aangereikt krijgt) als vanzelf verschuiven naar 'deelnemer' aan en 'filosoof' in filosofische groepsgesprekken.

Jorrit en Paul (de docent-begeleiders - zie persoonsbeschrijving elders) zullen dan ook eerst vooral als filosofeer-'docent' beschikbaar zijn en vervolgens meer als ervaren 'begeleider' van het filosofische groepsgesprek. Waar nodig of gewenst bieden zij passende leer- en werkvormen aan en / of andere impulsen die het 'leren filosoferen' van de deelnemers stimuleren.

Tijdsindeling 

Dagelijks ‘werken’ we in beginsel plenair van 10.00-12.30 uur en van 14.30-17.00 uur. De woensdag is traditiegetrouw een vrije dag op Préau (er is dan ruimte voor indiduele of groepsuitjes naar bijv. het leuke nabijgelegen dorpje). Aankomst zaterdagmiddag 20 juli 2019. De eerste cursusdag is zondag 21, de laatste is vrijdag 26. Zaterdagochtend 27 juli vertrek.

Jij bepaalt de onderwerpen en thema’s 

De onderwerpen en thema’s worden door deelnemers ingebracht en vastgesteld op basis van gedeelde belangstelling. Je zit dus NIET 'opgescheept' met thema's die je niet interesseren maar die behandeld worden omdat de docenten het zo leuk vinden. Deze werkwijze met eigen thema's biedt voor iedereen voldoende mogelijkheid om verwonderd te gaan filosoferen: van onze dagelijkse beslommeringen tot allerlei levenskundige- en kunstige thema's kunnen dus de revue passeren.​

 

WAT DOEN WE CONCREET EN 'WAT LEVERT ME DAT OP?'

Voorbeelden van wat er aan bod kan komen en wat dat je 'oplevert'

Zoals hierboven gezegd, zijn de (leer)wensen en eigen inbreng van de deelnemers leidend. Daardoor is elke Cursusweek Leren Filosoferen anders, omdat alles anders is: van deelnemers tot het ontbijt en de stand van de zon. Om je toch enige houvast te geven, zie je hieronder mogelijke onderwerpen of werkvormen die in de Cursusweek Leren Filosoferen de revue kunnen passeren. Dan weet je toch enigszins wat je mogelijk qua inhoud en vorm kan verwachten en wat je dat 'oplevert':​

- kennismaken met een bron van filosoferen

- Poly-Paradigmatisch Denken (PPD)

- deelnemen aan en het voeren van een Socratisch gesprek

- het beoefenen een of meerdere 'dialogeer-technieken'

- waardigheid, belangeloosheid en aandacht

- twijfel, weten, wijsheid en niet-weten

- ontSnappen

- levenskunst

- 'nieuwe' gespreksvormen zoals: Sermoen, Kapittelen, Desda, Lastige vragen, Toveren.

- vrolijke twijfel over (je) overtuigingen en zekerheden, voor zover die in de week niet aan bod zijn geweest!

En wat het je ook zeker oplevert: een mooie herinnering aan het Bourgondische leven, want naast geestelijk voer is er in ruime mate aandacht voor het hart en de buik!

In de Cursusweek Leren Filosoferen is Nederlands de voertaal.

Voorkennis van filosofie is niet nodig maar ook niet bezwaarlijk.

Je investering

Je investering bestaat uit twee delen:

1. De cursuskosten en

2. De verblijfskosten.

 

ad 1. De cursuskosten a € 299,-- incl. 21% BTW voor particulieren (voor bedrijven: excl. 21& BTW) voldoe je aan GrasFabriek B.V. 

Partnerkorting: 15% (neem je vrouw, neef, buur mee!)

Groepskorting: 20% (kom met een groepje > 2)

en

ad 2. De verblijfskosten aan Landgoed l'Huy Préau, dus zonder onze tussenkomst. (indicatie: ca. € 400,-)

Over GrasFabriek

GrasFabriek bestaat uit bevriende zelfstandige denk- en organisatieadviseurs die een meer wijsgerige dan bedrijfs- bestuurs-, organisatie-, of veranderkundige belangstelling hebben voor (modes in) management in organisatie. Wij adviseren en ondersteunen mensen in organisaties die vragen / vraagstukken hebben op het gebied van ontwikkelen, leren en / of verandering. In grote complexe trajecten bieden wij onze clienten een netwerk van gerenommeerde denk- en organisatieadviseurs, (proces)begeleiders, trainers, onderzoekers en (top)coaches.

De Cursusweek Leren Filosoferen bieden wij aan uit eigen interesse en plezier. Ons viel ons op dat er veel cursussen filosofie worden aangeboden waarin deelnemers 'beleerd' wordt wat andere beroemde filosofen ooit dachten maar dat de cursisten na afloop vaak niet in staat zijn om vervolgens het genoegen te ervaren van 'zelf filosoferen'. We gunnen eenieder het beleven van het plezier van Filosoferen met anderen, in een groepje dat niks anders wenst te doen dan precies dát: samen (leren) filosoferen. We hopen dat jij daar net zoveel zin in hebt, zult hebben en er nu al net zoveel voorpret aan beleefd als wij! Je bent van harte welkom om mee te doen aan de Cursusweek Leren Filosoferen!

Onze adviseurs, trainers & coaches zijn lid van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) en conformeren zich aan de Ooa -Gedragscode. GrasFabriek B.V. staat ingeschreven bij de KvK onder nummer: 51417170. Meer info: www.GrasFabriek.com /// www.grasfabriek.com/cursusweeklerenfilosoferen

De docent-begeleiders zijn ook dit jaar weer: drs. Jorrit Stevens & drs. Paul Toebes

 

Ik ben geïnteresseerd! Wat nu?​

EXTRA INFO? / CONTACT? / AANMELDEN?

Inschrijven voor de Cursusweek Leren Filosoferen gaat als volgt:

Vul het contactformulier in op www.grasfabriek.com/cursusweeklerenfilosoferen. We mailen je dan extra info waaronder de cursusbrochure en / of nemen telefonisch contact met je op. Als je inderdaad wil meedoen, sturen we je een factuur voor de cursuskosten die je binnen 14 dagen aan GrasFabriek B.V. dient te voldoen (betaling per Creditcard en PayPal kan ook  als je dat zou willen). Je verblijf regel je zelf met het Landgoed, dus zonder onze tussenkomst op: Preau.nl 

We verheugen ons op je deelname en op een hele prettige en leerzame tijd!

Met hartelijke groet,

de docent-begeleiders Cursusweek Leren Filosoferen

 

Jorrit  & Paul.

 Aanmeldlink
https://www.grasfabriek.com/cursusweeklerenfilosoferen

Aangemeld door: Jorrit Stevens van GrasFabriek