• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Agenda / Leergang Organisatiefilosofie
Leergang Organisatiefilosofie
Datum
29-10-2020

Omschrijving

Met verwondering leren kijken naar de organisatie en wat zich daar allemaal afspeelt: dat is wat je doet tijdens de Leergang Organisatiefilosofie. Niet wat oude mannen in een grijs verleden hebben bedacht, maar wat je zelf be-denkt en er-vaart bij het gezamenlijk filosoferen over de organisatie staat daarbij centraal.Extra informatie

Filosoferen is denken over denken, bijvoorbeeld denken over organisaties. Hoe denken wij eigenlijk over de organisatie? Is dat een ding? Is het een noodzakelijk kwaad? Hoe zit het met de doelen van de organisatie? Zijn dat ook jouw doelen? Hoe zit het met geweld van, in en door organisatie? En met vervreemding?

Tijdens de Leergang Organisatiefilosofie zoek je antwoorden op deze en vele andere vragen, waarbij niet zozeer de antwoorden van belang zijn, maar vooral de zoektocht. Want daar begint de verwondering.

Je leert anders te denken, te kijken en te praten over de organisatiewerkelijkheid. En je ontwikkelt nieuwe perspectieven en paradigma’s op die werkelijkheid, en op de problemen waar de organisatie vol mee zit.

Het programma

De Leergang Organisatiefilosofie bestaat uit vier modules van twee dagen: 

Module I         –          Variëren bij interpreteren                –           29 en 30 oktober

Tijdens deze eerste module rekken we ons denken flink op (hersengymnastiek) en gaan we aan de slag met denktechnieken die ons helpen om andere perspectieven te ontwikkelen op de organisatiewerkelijkheid.

Module II        –          Orgwaan                     –           12 en 13 november

Gezonde argwaan bij organisatie, ofwel orgwaan: daar draait het in deze tweede module om. Wat is ‘normaal’ in de organisatie? Is er ruimte binnen die bestaande orde, en waar vind je die dan? Mensen weten vaak wel waarom ze doen wat ze doen in organisaties, maar niet wat dat doen doet: hoe zit het met macht, en geweld van, in en door de organisatie?

Module III       –          Organisatiekunst                               –           10 en 11 december

Kunnen we ook anders samen werken dan in een organisatie? Bijvoorbeeld door middel van kunst? Of met rituelen? Tijdens de derde module ontwikkelen we gezamenlijk meta-paradigmatische visies op de organisatie.

Module IV      –          Het wonder van de verwondering   –           nader te bepalen

En opeens zie je het. Terwijl je het het minste verwacht. Gewoon tijdens een gesprek. Of terwijl je bij de koffieautomaat staat te wachten op je beurt. Daarna kun je niet meer anders dan met verwondering naar de organisatiewerkelijkheid kijken. En ben je organisatiefilosoof. Welkom tot het gilde. 

Denkadviseurs van dienst

De Leergang Organisatiefilosofie is ontwikkeld en wordt begeleid door Jorrit Stevens en Ben Kuiken.

Jorrit werkt als denk- en organisatieadviseur en is oprichtingspartner van GrasFabriek | Ontwikkeling van betekenis.

Ben is organisatiefilosoof en schrijver, onder meer van boeken als De laatste manager, De Zinmakers en De Organisatiefilosoof.

Tijdens de tweede en derde module zullen zij worden bijgestaan (én tegengesproken) door een gastspreker c.q. dwarsdenker: Edu Feltmann (2e module) en Sandra van Kolfschoten (derde module)Aanmeldlink
https://www.academievoorverwondering.org/

Aangemeld door: Ben Kuiken