• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Agenda / Training Building Tribes najaar 2020
Training Building Tribes najaar 2020
Datum
26-10-2020

Omschrijving

Building Tribes. Krachtige dialogen. Wijze besluiten. Organisaties verbeteren zichzelf continue. Dialogen worden gevoerd aan vergadertafels en bij het koffiezetapparaat. Leiders nemen besluiten en dragen die uit. Die dialogen ontstaan vanzelf óf je kunt ze een handje helpen. Door tijd te reserveren, een goede setting te creëren en een kampvuurbegeleider / facilitator te vragen om de groep te helpen. Overal op de wereld kennen we krachtige rituelen en bijeenkomsten waarin tribes dialogen voeren en besluiten nemen.

We nemen je mee op reis over de wereld. Het boek ‘Building Tribes – reisgids voor organisaties’ vormt de basis en inspiratiebron voor deze training. De verhalen in het boek komen tot leven. We gaan aan de slag met verschillende dialoogvormen en we verdiepen ons in 'de rol van de magiër', de facilitator en werken daarmee aan je faciliterende vaardigheden. 2 x 2 dagen onderdompelen. Met ook tijd voor échte ontmoeting met overnachting, diner en een avondprogramma met bijzondere workshops vol dans en muziek. Omdat je ook daarmee tribes bouwt.

De reis

De training is gebaseerd op het boek Building Tribes. Hoe maak je van je organisatie een stevige tribe. We werken aan je facilitatieskills en je krijgt verschillende werkvormen en tools aangereikt om goede dialogen mee te voeren. Dit is een echte vaardigheidstraining. De training is een uitstekend vervolg op de leergang Corporate Antropologie, wij bieden alumni een korting aan, maar is ook goed te volgen zonder die voorkennis. Het is dan wel handig als je het boek de Corporate Tribe hebt gelezen.

Blok 1 - dag 1 Building Tribes

Op de eerste dag van de training Building Tribes nemen we je mee naar Tribes over de wereld en vertellen we waarom dialogen in organisaties zo belangrijk zijn. Waarom moet je ‘Kampvuren aansteken’. Aan de hand van de metafoor van muren bespreken we waneer je in organisaties muren afbreekt (tussen afdelingen, met netwerkpartners) en wanneer je ze juist optrekt (om de concurrentieslag aan te gaan). Waar je verschillen overbrugt en waar je grenzen trekt. Je leert het 6-stappenmodel voor een goede dialoog. We gaan in op de rol van de facilitator, de magiër. We scheppen voorwaarden voor een geslaagde bijeenkomst. Je oefent zelf met het creëren van de juiste stagesetting en leert het belang van een goede start. Je leert hoe je de energie van een groep kunt managen. In de avond voeren we een andere eeuwenoude dialoog; al dansend. Jan Pieter van Lieshout is dansmeester en bestudeerde dansstijlen van over de hele wereld. Hij voert met ons een dansscan uit: wat vertelt onze manier van dansen ons over onszelf. NB: je hoeft geen danswonder te zijn om mee te doen ((-;

Blok 1 – dag 2 Koppensnellen, trouwen en begraven 
Ofwel: resultaatgesprekken, fuseren en afscheid nemen

Op de tweede dag van de training nemen we je mee op reizen uit het boek Building Tribes die model staan voor dialoogvormen. We starten steeds met een lezing van een van de reizen vol beeld en verhaal. En we gaan ermee aan de slag. Maak kennis met de meedogenloze keuze voor de eigen tribe van de koppensnellers op Sumatra en Papoea Nieuw Guinea. We kijken hier de kunst af van het echt ‘gaan voor je eigen tent en bedoeling’ en het voeren van concurrentie- en resultaatgesprekken. Tijdens de lezing ‘een fusie is net een huwelijk’ doen we interactieve oefeningen die gaan over samenwerken en fuseren. We reizen naar Tana Toraja, diep in de binnenlanden van Sulawesi, waar mensen indrukwekkende dodenrituelen en grootse begrafenissen kennen. Hier ervaren we de kracht van bewust afscheid nemen. Tot slot leer je een manier om alles op tafel te gooien bij conflict of om de thermometer in je team te houden; we gaan hier te rade bij de screaming conversations na de apartheid in Zuid Afrika.

Blok 2 dag 1 Tot de kern komen

Jezelf en je team ontdoen van de ruis van ego’s en te veel woorden. Dat is waar het deze dag over gaat. Tot de kern komen. Verbinden met de ziel, de totem van je organisatie, van elkaar. Terug naar de bedoeling. We voeren totemgesprekken, kernwaardengesprekken en werken met de wijsheid van de Oude Grieken. Je leert hoe je een goed gesprek voert over morele dilemma’s en krijgt hier tools voor. We houden met elkaar een bijzondere meeting: een vergadering in stilte zoals de Quakers in Engeland dat doen. In de avond voeren we weer op een andere manier dialogen; door middel van een indrukwekkende zangworkshop waarbij Elma Groen ons inwijdt in Joodse afscheidsgezangen..

Blok 2 dag 2 I see you. Andere bilaterale gesprekken

Tribes bouw je in gezamenlijke bijeenkomsten én in goede een-op-een gesprekken. In het boek Building Tribes maken we kennis met verschillende manieren om alle stemmen te horen en elkaar écht te ontmoeten. Voor je gaat praten, moet je leren luisteren. We leren je de techniek van reflective listening. We kijken hoe Voodoo priesters en Inuït dat doen: verschillende stemmen horen en ons afvragen wat de organisatorische voorouders zouden vinden van onze besluiten over de toekomst van de organisatie. We sluiten af met datgene wat Masai doen als ze iemand in de gemeenschap willen bijstaan: we gooien ‘gouden pijlen’ naar elkaar.

Je krijgt

Echt heel veel tools en werkvormen om dialogen in organisaties te voeren.
Je leert werken met de 6 stappen van een goede dialoog.
Je leert het vuur op bijeenkomsten 'aansteken en doven' door middel van goede check-ins en check-outs.
Handvatten om de rol van de chief (de leider) en de magiër (kampvuurbegeleider, facilitator) goed in te vullen.
Theorie en oefeningen; werken aan metaskills en vaardigheden om daarmee je persoonlijke effectiviteit als facilitator te versterken.
Veel oefenen en veel persoonlijke feedback.
Theorie over verschillende dialoogvormen, zoals we ze in het boek Building Tribes beschrijven
Aan de slag met bilaterale gesprekken
Toepassen van wat je geleerd hebt op casuïstiek uit je eigen werkpraktijk of van een casus van ons.
Een avondprogramma met bijzondere manieren om een tribe te vormen met topworkshops zang en dans.
2 x 2 dagen op een fijne plek in de natuur, met tijd om elkaar te ontmoeten. Wij geloven in échte tijd en ontmoeting en zintuiglijkheid in de snelle virtuele wereld van online programma’s en social media.
Het boek Building Tribes.
Groepgrootte 10 - 20 deelnemers.Extra informatie

Voor wie

Voor iedereen die dialogen voert en besluiten neemt. Je hebt ervaring met facilitatie of het begeleiden van groepen in de rol van leider / voorzitter of begeleider, trainer, teamcoach, consultant, HR specialist… Idealiter volg je deze training na de leergang Corporate Antropologie, maar dat is geen must. Geen probleem en juist aanvullend als je al een training Kampvuurgesprekken – Afrikaanse volksraadpleging of Deep Democracy hebt gevolgd.

Wanneer niet

Als je zelf cultuur wilt leren diagnosticeren en veranderen en een echt zeer complete opleiding zoekt, kies dan liever voor de leergang Corporate Antropologie. De leergang Corporate Antropologie geeft een theoretische basis en inzichten over cultuurdiagnose en verandering en is cognitiever van karakter. Je leert daarin echt werken aan cultuurverandering.

In deze korte training Building Tribes ligt het accent op een aantal dialoogvormen en persoonlijke facilitatieskills; een echte vaardigheids- en belevenistraining.

https://academievoororganisatiecultuur.nl/opleidingen/training-building-tribes

Alle dagen begeleid door dr. Danielle Braun en drs. Karin van Mensvoort. Danielle is corporate antropoloog en auteur van het boek Building Tribes. Ze staat garant voor prachtige beelden en verhalen en messcherpe koppeling aan de organisatiepraktijk. Drs. Karin van Mensvoort is corporate antropoloog. Zeer ervaren leidinggevende, interimmer, facilitator en trainer. Positieve energie om van te smullen en een voorbeeld in facilitatie en creativiteit.

Informatie over data, kosten inschrijven

Dit is een training van 2 x 2 dagen inclusief diners, overnachting en een inspirerend avondprogramma met workshops dans en zang.

Kosten € 3.000,- en € 2.500,- voor alumni leergang Corporate Antropologie inclusief diners en overnachtingen, btw-vrij in verband met CRKBO registratie.Aanmeldlink
https://academievoororganisatiecultuur.nl/opleidingen/training-building-tribes

Aangemeld door: Marijke Dieleman van Academie voor Organisatiecultuur