• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / I don’t need a drill, but just a hole in the wall
Blog

I don’t need a drill, but just a hole in the wall

I don’t need a drill, but just a hole in the wall

15 oktober 2014 - De deeleconomie is hard aan een opmars bezig, vooral onder consumenten. Waar blijven de MKB-ers met het delen van hun onbenutte productiemiddelen?

Door Bas Kooijman

Airbnb is de bekendste op het gebied van delen: het optimaal benutten van je eigen woonruimte. Dus als je er zelf niet bent dan wordt de woonruimte toch gebruikt. Het Nederlandse Snappcar maakt gebruik van het feit dat alle auto’s in Nederland voor 90% van de tijd stilstaan (en dan niet eens in de file). De buurman zonder auto kan kijken welke auto’s in de straat via Snappcar beschikbaar zijn en ‘huurt’ er eentje voor een uur of voor een week.

Allemaal voorbeelden van de sharing economy. De principes zijn voor elke initiatief nagenoeg hetzelfde en de mogelijkheden zijn eindeloos. In de Amsterdamse grachten een bootje gebruiken, dan ga je naar Barqo (of 1 van de 7 andere op bijna hetzelfde moment opgerichte 'bootje-delen' initiatieven). Een boor nodig? Dan ga je naar Peerby, want erg waarschijnlijk dat een van je buren er wel een heeft. Geen hond maar wel af en toe zin in een wandeling door het bos? Kijk eens op pawshake.com!

Het bezitten van een goed is voor toekomstige generaties veel minder belangrijk, het gaat om het kunnen gebruiken ervan. Luisterend naar alle succesverhalen van deze start-ups vraag ik mij af: wat betekent deze sharing economy voor het MKB? Ook daar is veel capaciteit die niet altijd volledig wordt benut. Optimaal benutten van je productiemiddelen (machines maar ook mensen) zonder ze op te branden moet ook voor bedrijven het streven zijn.

Is er straks een website waarop je een onbenut uurtje van je secretaresse kan aanbieden of je ongebruikte vrachtwagen een dag kan aanbieden als verhuiswagen? Ik ben benieuwd welke B2B initiatieven er allemaal nog gaan ontstaan.

Sharing = caring

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.