• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / RPA, de vierde economische revolutie?
Blog

RPA, de vierde economische revolutie?

RPA, de vierde economische revolutie?

20 januari 2020 - De vierde economische revolutie? Dat klinkt behoorlijk indrukwekkend, maar is het ook terecht? Laten we beginnen bij het begin, want niet iedereen kent RPA tenslotte, zo blijkt uit de jaarlijkse Nationale RPA Monitor gehouden door RPA Experts. RPA staat voor Robotic Process Automation. Het is geen echte robot zoals je deze ziet in bijvoorbeeld autofabrieken maar een software tool. Echter zie je deze tool wel de handelingen uitvoeren zoals een mens dit ook zou doen. Op het scherm zie je applicaties die worden geopend, vulden gevuld worden en de cursor over het scherm bewegen zonder dat er een persoon achter het toetsenbord zit.

Door Bas Kooijman

Wat doet RPA?

De robot software imiteert de handelingen die een gebruiker van een applicatie (CRM, Office, ERP etc) ook zou uitvoeren. Een simpel voorbeeld: in een eventorganisatie komen iedere dag aanmeldingen binnen voor seminars & trainingen. Deze worden vervolgens door een persoon in een Exceldocument geplaatst om zo een overzicht van het aantal deelnemers te hebben. De gegevens van de deelnemers zijn ook al verwerkt in het CRM systeem. Vervolgens wordt voor iedere deelnemer een certificaat van deelname gemaakt. Dit gebeurt door de gegevens van de deelnemers uit het Excel document te knippen en plakken in een standaard PDF format. Allemaal administratieve handelingen die op een gelijke wijze gebeuren. Robot software kan je zo programmeren dat alle hiervoor genoemde handelingen automatisch gebeuren. De robot roept de programma’s aan en knipt en plakt de gegevens, slaat deze op en gaat door naar de volgende.  

Waarom zou je met Robot software moeten werken?

RPA is dus bij uitstek geschikt voor repetitieve handelingen die zich volgens een vast patroon herhalen en waarbij er vooral heel vaak dezelfde handelingen moeten worden uitgevoerd. Robot software kan in principe met ieder programma samenwerken. Dus vooral bij processen waarin gebruik wordt gemaakt van meerdere applicaties dan is RPA zeker van toegevoegde waarde.

De tijd die nu vrij is gekomen bij medewerkers kan worden ingezet om meer waarde toe te voegen voor de klanten. Zij kunnen werk gaan doen waarbij meer moet worden nagedacht en het saaie repetitieve werk kan worden overgelaten aan computers.

Welke software is beschikbaar?

In de wereld van RPA zijn momenteel 2 of 3 dominante spelers die het speelveld bepalen. Dit zijn UiPath, Automation Anywhere en Blueprism. Voor de eerste heeft een grote voet aan de grond in Nederland. Echter de markt is nog zo in verandering dat dit niet het eindplaatje is. SAP heeft zich nu ook vol op de RPA markt gestort en is gas aan het geven.

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.