• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / Scrum, het nieuwe Lean?
Blog

Scrum, het nieuwe Lean?

Scrum, het nieuwe Lean?

07 november 2016 - ING, ABN Amro, maar ook de gemeente Amsterdam, steeds meer organisaties gaan met Scrum aan de slag. Was Scrum vroeger vooral een feestje van software-ontwikkelaars, inmiddels komen ook steeds meer niet IT-organisaties en -afdelingen met Scrum in contact. Maar wat is het en waarom zou je het willen gebruiken? En wat is Agile, is dat hetzelfde als Scrum? En moet je nu opeens al je andere methodieken laten varen? Hebben we jarenlang mensen opgeleid in PRINCE2, MSP en Lean, komt dit om de hoek kijken!

Door Bas Kooijman

Scrum is onderdeel van de Agile-familie, waaronder ook allerlei andere Agile-methoden vallen (zoals Kanban, Evolutionary Project Management, Extreme Programming). Agile is een ander woord voor wendbaarheid en dat is wat deze methodieken beogen te bereiken: communicatief sterke teams en organisaties die zich snel kunnen aanpassen.

Scrum is een Agile-projectaanpak. Bij aanvang bepaalt men een punt op de horizon, in plaats van een volledig eindproduct (inclusief budget en planning). Door niet meer alles van te voren in te plannen en vast te leggen, creëer je ruimte voor voortschrijdend inzicht en kun je dagelijks bijsturen. Dit in tegenstelling tot meer traditionele projectaanpakken, waarbij aanpassing van planning, budget of eindproduct veel voeten in de aarde hebben (en lastige gesprekken met opdrachtgevers als gevolg). De opdrachtgever is bij Scrum dan ook veel directer betrokken en kan zijn eisen en wensen sneller inbrengen en aanpassen. Dit zorgt voor minder buitensporige uitloop van tijd, minder budget en uiteindelijk meer kwaliteit.

PRINCE2 werd vroeger gezien als dé methode voor het uitvoeren van projecten. Dat ze bij PRINCE2 ook hebben beseft dat de methode misschien wat achterhaald is, blijkt wel uit de methodiek die ze recent hebben geïntroduceerd: PRINCE2Agile. Betekent dit dan dat iedere organisatie nu met Scrum aan de slag kan? Niet zonder meer. Er zijn namelijk wel wat basisvoorwaarden waar een organisatie aan moet voldoen, voor een succesvolle toepassing van Scrum. De communicatie bij Scrum is veel directer; een organisatie moet dus openstaan voor discussie en onderhandeling. Daarnaast moet er ruimte zijn om mensen fulltime aan een project te laten werken en moeten beslissers ook beter bereikbaar zijn. Vervolgens, en dit klinkt makkelijker dan het is, moeten mensen binnen een organisatie gewend zijn om samen te werken.

Goed, Scrum is dus de toekomst, hoe zit het dan met Lean? Moet ik dat nu maar vergeten? Wendbaarheid staat binnen zowel Lean als Scrum centraal. Echter waar Lean zich richt op processen, is Scrum een projectmethodiek. Beide methoden zijn complementair te gebruiken en zullen elkaar zelfs versterken. Denk maar aan de ‘dagstarts’ die bij Lean worden gebruikt om verbeteringen op te halen op de werkvloer, en de ‘standup-meetings’ bij Scrum, waardoor men dagelijks kan bijsturen. Positieve ervaringen met de ene methodiek, zullen zorgen voor een snellere acceptatie van de andere.

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.