• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / Waarom Lean in Japan zo goed werkt…en in Nederland minder
Blog

Waarom Lean in Japan zo goed werkt…en in Nederland minder

Waarom Lean in Japan zo goed werkt…en in Nederland minder

06 oktober 2015 - Japan is het land van robots en ook van Lean. Ook mensen van vlees en bloed gedragen zich daar vaak als een robot. Daarom werkt in Japan Lean ook veel beter als methodiek om processen te verbeteren. In Nederland lappen we werkafspraken om anders te gaan werken liever aan onze laars.

Door Bas Kooijman

Ik was vorige week in Japan. Wat een mooi land. Iedere dag sushi en yakatori, sumoworstelaars die zich gedragen als popsterren…alles is daar anders dan in Nederland. Op het gebied van management methodieken hebben wij ons behoorlijk laten inspireren door Japan. Lean is daar een goed voorbeeld van. Alhoewel in Japan ze het woord Lean helemaal niet kennen. Bij Toyota waar de basis voor Lean is gelegd noemen ze het ‘Toyota Production System’.

Toyota

Bij Toyota produceren ze al sinds de jaren ’40 van de vorige eeuw auto’s met de uitgangspunten van Lean. Dit maakt Toyota een van de meest efficiënt producerende autobedrijven ter wereld. Dit heeft ons in Nederland in de jaren ’80 ook geïnspireerd. Diverse grote productiebedrijven, zoals Scania en AKZO, hebben Lean als eerste opgepakt, waarna velen volgden. Met meer of minder succes.

Veel bedrijven beginnen enthousiast met het werken met Lean. Iedereen is om na het volgen van de eerste trainingen en het verbeteren van de eerste processen. Maar vaak komt daarna de klad er een beetje in. Het elke dag weer kijken hoe we ons werk weer slimmer kunnen inrichten vervalt een beetje. De waan van de dag gaat weer regeren. Lean gedijt het beste bij discipline, regels en collectivisme. En dit is waar Japanners in uitblinken.

Discipline en collectivisme vs eigen regels bepalen

Wachtend voor de metro, vielen mij de vakken op, waarbinnen iedereen netjes achter elkaar stond te wachten totdat iedereen was uitgestapt. Vervolgens ging iedereen netjes naast elkaar zitten, knieën tegen elkaar, starend naar hun mobiel. Bellen in de metro is verboden, dus dat doet ook niemand. In Nederland druist dergelijk gedrag in tegen onze natuur. Wij willen het liefst zelf onze regels bepalen en zien dergelijk ‘robotachtig’ gedrag als beklemmend. Daarom beginnen veel bedrijven enthousiast met Lean maar al snel worden de nieuwe werkafspraken wat ruimer geïnterpreteerd en zijn we weer terug bij af. 

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.