• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / Wat is dat Blockchain nu eigenlijk?
Blog

Wat is dat Blockchain nu eigenlijk?

Wat is dat Blockchain nu eigenlijk?

26 februari 2018 - Nu de bitcoin koers weer een beetje aan het opkrabbelen is, merken wij ook dat de vraag naar onze "Investeren in Cryptocurrency"-training stijgt. Maar goed, Blockchain de techniek achter al die digitale valuta, Hoe werkt die precies?

Door Bas Kooijman

De term Blockchain is al een tijd een van de populairste buzzwords. Maar wat is het precies en kan Blockchain daadwerkelijk hele sectoren revolutioneren?

In technisch opzicht is een Blockchain niet veel meer dan een gedistribueerde database die bestaat uit een keten van datablokken. Gedistribueerd betekent in dit geval dat deelnemers de gegevens (data) uitwisselen via een eigen peer-to-peer netwerk. Iedere deelnemer (node) in dit netwerk beschikt hierbij over het volledige databasebestand.

Er bestaan zowel publieke als private Blockchains. De bekendste publieke Blockchain is die van Bitcoin. Een andere bekende is Ethereum. In theorie kan bij een publieke Blockchain iedereen meedoen, alle data lezen en zelf nieuwe gegevens toevoegen. Binnen organisaties wordt dan ook meer gebruik gemaakt van private Blockchains. Die bestaan alleen binnen het eigen bedrijfsnetwerk en op de computers van deze organisaties.

Een van de kenmerkende eigenschappen van Blockchains is dat eenmaal vastgelegde gegevens nooit meer kunnen worden gewijzigd. Hierdoor is het Blockchain het perfecte opslagmedium voor alle toepassingen waarbij nieuwe gegevens worden toegevoegd zonder dat deze nadien gemanipuleerd worden.

Dit kan gaan van financiële transacties (kopen van een boek, maar ook een huis) tot de overdracht van persoonsgegevens (patiëntgegevens van een ziekenhuis of klantgegevens van een verzekeraar). De gebruikersdata van de Bitcoin Blockchain zijn niet meer dan een overzicht van alle afgesloten bitcoin transacties.

Het kleinste element van een Blockchain is een block. Dat bevat een index (wat staat erin), een tijdstempel (wanneer is dit block met transacties gecreëerd) en uiteraard de data zelf.

Ieder block uit een Blockchain bevat ook een hash, dit is een unieke code van het voorgaande block. Zo kunnen blocks aan elkaar worden gelinkt en omvatten zij een unieke reeks. Om manipulaties nagenoeg onmogelijk te maken wordt er een Proof of Work aan de hash toegevoegd. Dit is een uniek en bijzonder moeilijk te berekenen getal. Het getal is overigens wel gemakkelijk te verifiëren.

Om een nieuw block te kunnen toevoegen moet net zolang worden gerekend aan het Proof of Work getal totdat een geldige hashwaarde is gevonden. Zolang deze waarde niet gevonden is, kan een block alleen worden toegevoegd door gewoon maar getallen te proberen. Dit getal of deze waarde wordt in Bitcoin termen Nonce genoemd en staat voor Number used only ONCE.

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.