• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bas Kooijman / Wildgroei in de wereld van Lean Management
Blog

Wildgroei in de wereld van Lean Management

Wildgroei in de wereld van Lean Management

21 mei 2014 - Gecertificeerd en geaccrediteerd klinkt natuurlijk ontzettend betrouwbaar, maar weten wij ook echt altijd wat erachter zit? Op het gebied van Lean Management zijn er de laatste jaren ontzettend veel organisaties bijgekomen die zeggen dé officiële instantie te zijn die wereldwijd de standaard bepaalt.

Door Bas Kooijman

Toen wij met ons adviesbureau een tijdje geleden bij een potentiële klant aan tafel zaten, werd ons gevraagd of wij ook X-geaccrediteerd waren? Eh, nee dat zijn wij helaas niet. Wel worden onze trainingen erg hoog gewaardeerd door onze deelnemers en gaan ze daarna heel enthousiast en vaak (maar niet altijd) succesvol projecten uitvoeren met de geleerde methode. Telt dit ook?

Nee, want de opdracht werd gegund aan een collega die wel deze certificaten op zak had. Prima, op zich niks mis mee. Als er wordt geselecteerd op basis van officiële accreditaties. Maar dan is het wel belangrijk om de waarde ervan te kennen.

Waar is het mis gegaan?

Een stukje geschiedenisles is op z’n plaats om het ontstaan van dit soort situaties te verklaren. Lean (eventueel in combinatie met Six Sigma) is de afgelopen tien jaar in Nederland en de rest van de wereld aan een enorme opmars bezig. Veel bedrijven zijn succesvol in het slimmer inrichten van hun processen met deze methode. Een nieuwe markt van leveranciers van dienstverlening op dit gebied was geboren. Opleidingsinstituten en adviesbureaus gingen zich en masse storten op deze nieuwe tak van sport. Dit trok ook veel instanties aan die een standaard wilden zetten voor deze markt (om gelijk het alleenrecht naar zich toe te trekken). Momenteel zijn er al een behoorlijk aantal actief (meestal wereldwijd):

IASSC (International Association for Six Sigma Certification)

IILBC (International Independent Board for Lean Certification)

LCS (Lean Competency System)

Lean Bronze, Silver & Gold certification

ASQ (American Society for Quality)

Wat is de waarde van accreditatie?

Dat deze organisaties geld vragen voor hun dienstverlening is natuurlijk geen verassing. Je kunt echter vraagtekens zetten bij de kwaliteitsverbetering die dit teweeg zou moeten brengen in de markt. Onlangs hebben wij ook een aanvraagprocedure doorlopen om als geaccrediteerd trainingsbureau onze trainingen te kunnen geven. Na het insturen van onder andere de inhoudsopgave van onze trainingen en een aantal andere documenten zoals de CV’s van onze trainers, zijn wij geaccrediteerd.

Prima, onze opdrachtgevers kunnen we nu hele mooie logo’s laten zien op de website, maar om nu te zeggen dat wij betere trainingen zijn gaan geven, dat betwijfel ik.

Over Bas Kooijman
Bas Kooijman

Bas Kooijman, partner en Lean Six Sigma consultant bij Bureau Tromp in Amsterdam en Lean Six Sigma Group in London. Opgeleid als bedrijfskundige, werkervaring opgedaan bij o.a. Deloitte en fervent Italië (Le Marche) liefhebber. In 2010 is hij samen met zijn oud-collega Reinier Tromp, Bureau Tromp begonnen. Bij Bureau Tromp helpen zij opdrachtgevers om hun klanten blij te maken. Dit door slimmer te leren werken met de inzet van Lean en Six Sigma. Hierbij worden medewerkers opgeleid op de verschillende Lean niveaus, zoals Yellow BeltGreen Belt en Black Belt. Vervolgens worden de medewerkers door ervaren Lean Six Sigma Green en Black Belts vanuit Bureau Tromp begeleid. 

In 2015 hebben zij samen de Agile Scrum Group opgericht. Dit bedrijf richt zich op slim samen te werken met Agile en Scrum. Ook hier is het opleiden van medewerkers een belangrijk onderdeel van de dienstverlening. Medewerkers worden opgeleid tot Scrum Master, Product Owner of Agile coach waarbij je een Nederlands Scrum examen kan doen. Hierbij leren zij werken volgens het Scrum Framework.

In 2017 is IT Training Groep opgericht, dit bedrijf richt zich op moderne technologieën zoals Blockchain trainingen. Verder weet hij alles van Robotic Process Automation.