• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Bert Slagmolen / Over mindful organiseren
Blog

Over mindful organiseren

Over mindful organiseren

28 januari 2016 - Ik loop met Daved van Stralen van Totally Kids door een kinderziekenhuis in het zuiden van Californië. Allemaal jonge kinderen die met een ventilator zijn verbonden omdat ze niet zelfstandig kunnen ademhalen. Het is pijnlijk om te zien en te bedenken dat de levensverwachting van deze patiëntjes ronduit laag is. En toch bruist het in deze kleine maar bijzondere organisatie.

Door Bert Slagmolen

Iedereen is gericht op het vinden en benutten van de kleinste kansen om het leven van deze kleine mensen, en hun familie, zo rijk en waardig mogelijk te maken. Elke minuut los van de ventilator is een feestje. Misschien is er toch meer mogelijk. Er is vast nog wat te leren. We laten het kind, de ouders en onszelf zien dat we volhouden en doorgaan met onze ambitie: het maximale uit het leven halen!

High Reliability Organizing

Twaalf jaar later denk ik nog steeds terug aan dit bezoek. Indrukwekkend om te ervaren hoe Daved alle ontmoetingen met de mensen in en om het ziekenhuis gebruikte om relaties te versterken, zwakke signalen te delen, even te oefenen, de ambitie concreet te vertalen, waar nodig even les te geven of ervaringen op te zuigen, en te laten zien dat ze met iets belangrijks bezig waren. Twintig van dergelijke ontmoetingen op een dag vroegen misschien twee uur van zijn tijd maar leverden meer op dan twee dagen op de hei. Hij liet zien hoe je elkaar alert kunt houden. Hoe je de veerkracht van het collectief tot grote hoogte kunt brengen. En hoe je een ongekende performance kunt realiseren. Dit was High Reliability Organizing in levende lijve – dit was een organisatie waar professionals, ouders, onderhoudsmensen en managers samen mindful waren en samen organiseerden.

Keerzijde

Er was ook een keerzijde. De medische protocollen vormden niet het heilige kader maar waren slechts nuttige gestolde kennis. Ouders kregen verantwoordelijkheden waar menig jurist, zou het kind overlijden, een geweldige schadeclaim uit kon halen. Als het lekker weer was gingen de kids met familie buiten barbecueën. Dat maakte het ziekenhuisleven draaglijk. Helaas was dit voor de inspectie ondraaglijk. Daved heeft het dan ook ondanks zijn in vele opzichten geweldige scores (medisch, sociaal, financieel) niet gered toen Totally Kids in een groter geheel werd ingelijfd. Maar hij heeft wel laten zien wat collective mindfulness in de praktijk betekent en hoe je het onverwachte, ongewenste en onbekende veel beter kunt managen.

Metafoor

Het verhaal van Totally Kids is een metafoor voor het verhaal van alle organisaties die betrouwbaarder en veiliger willen werken. Die diensten willen leveren die ze zeggen te zullen leveren. Of die producten willen maken die mens en milieu minder belasten zoals  ook in de doelstellingen van het bedrijf beloofd wordt. Het is het verhaal van managers en medewerkers die voortdurend op zoek zijn naar wegen om de performance te verbeteren, die weten dat het dagelijkse organiseren en de dagelijkse interacties de kern vormen, en die begrijpen dat dit een cultuurslag is die wel een paar jaar kost.

Praktijkboek

We hebben negentig methoden en oefeningen in een nieuw boek bij elkaar gebracht die dit proces een handje te helpen. Uitermate concreet en effectief. Daved is er blij mee want het reikt ideeën en instrumenten aan waarmee we nog veel meer uit organisaties en mensen kunnen halen. Totally Kids is een eerste inspiratiebron voor het Praktijkboek Mindful Organiseren. Het is niet het ultieme antwoord op alle mogelijke problemen en incidenten. Je zult de methoden en oefeningen naar je eigen praktijk moeten vertalen. En je zult het met anderen willen delen en in de praktijk toetsen. En dat is precies wat we beogen.

Over Bert Slagmolen
Bert Slagmolen

Dr. Ir. Bert Slagmolen is adviseur en managing partner bij Apollo13. Hij is sinds 1979 actief in het adviesvak. Hij richt zich vooral op het begeleiden van veranderingen in organisaties naar hoger presteren.

Slagmolen heeft samen met Bert van Dalen het ‘Praktijkboek Mindful Organiseren’ geschreven. Het boek is begin 2016 verschenen bij Mediawerf Uitgevers te Amsterdam (www.mediawerf.nl). De auteurs zijn verbonden aan adviesbureau Apollo13.