• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / De kans voorbij
Blog

De kans voorbij

De kans voorbij

17 december 2020 - Ruis belicht de randjes van het adviesvak en gaat over dat wat wij wel weten, maar soms niet willen weten.

Door Erwin van de Pol

Uit de erfenis van mijn ouders diepte ik een opstel op dat ik ooit op school heb geschreven. De vraag van de leraar Nederlands aan de derde klas gymnasium was: ‘Noem drie ervaringen die je over tien jaar meegemaakt wil hebben.’ Dat noemen ze tegenwoordig een bucketlist. Ik zie dat bij sommige klanten behoorlijk uit de hand lopen. Die zijn gek gemaakt door een of andere coach met de notie dat ze hun leven een cijfer moeten geven en dat alles onder de 10 onvoldoende is. Ze gaan vervolgens aan de slag alsof hun leven ook alleen die missie moet zijn. Ze werken gelezen boeken of hoog culturele weekendtrips bij op Excelsheets of als ze de hardloopleeftijd hebben hun steeds verbeterde persoonlijke records op überhippe apps. Waar is het geluk gebleven?

Voor deze vijftienjarige scholier waren er drie idealen: op de tribune bij een Engelse voetbalwedstrijd, met de trein door India en op het strand liggen in Rio. Met de kanttekening toen dat het met die Engelse voetbalwedstrijd wel zou lukken, maar dat met de trein door India en op het strand liggen in Rio nog wel voorlopig ver weg zou zijn. En nou komt ie, juist met die trein door India en het strand in Rio had ik als vijfentwintigjarige al ‘gedaan’, van die Engelse voetbalwedstrijd is het nu 48 jaar later nog steeds niet gekomen.

En toch is dat net zo’n mooie ervaring. Ik ga het waarschijnlijk ook niet meer doen. Zo ken ik Italië goed, heb er gewoond, gestudeerd en gewerkt, maar ben ik nog nooit in Venetië geweest. Wat is mooier dan ooit nog naar Venetië te kunnen gaan? Ik heb vaak de kans gehad. Nog een wens. Ik ben een liefhebber van de schrijver Willem Elsschot en ik heb alles van hem gelezen, behalve één roman, Het Tankschip. Ik kan me zodoende blijvend verheugen op een nieuw verhaal van Elsschot ooit. Ik heb zijn Verzameld Werk in de kast hier naast mijn bureau waaraan ik schrijf op grijpafstand staan, maar waarschijnlijk ga ik het boek pas lezen als ik terminaal ziek ben.

Ik noem het mijn omgekeerde bucketlist, het genieten van het verlangen naar dingen die je alsmaar niet doet, maar waartoe je wel de kans hebt. Maar ik geef toe, ook bij mij zit er meestal weinig speling tussen droom en daad. Misschien komt het er ooit van, Venetië of Arsenal – Manchester United en ben ik weer een illusie armer.

Vrienden van me organiseerden toen ik 50 werd een reisje met de vervulling van wensen die ik ooit terloops had uitgesproken. Een van die dierbare vrienden gaf mij laatst een tweede druk van Het Tankschip. Hij sprak de hoop uit dat ik het nooit zal lezen.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.