• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Blog

Gids

Gids

29 juni 2017 - Een congres over business and humanities van het Nederlands Instituut bracht mij in Rome. Inspirerende bijeenkomst met filosofen, taalkundigen en historici aan de ene kant (want zo was het wel) en mensen uit het bedrijfsleven aan de andere. Ze waren vanuit de hele wereld gekomen om zich te buigen over de verbinding tussen geesteswetenschappen en organisaties.

Door Erwin van de Pol

Aan het eind van de tweede dag van het congres op het Istituto nam een student me mee naar de gastenverblijven om me te laten zien hoe die er nu uitzien. Heb er zelf twee keer als student langere tijd verbleven dertig jaar geleden. Beetje gepraat over hoe dat nu ging, in zo’n maandelijks wisselende gemeenschap van kunstenaars en wetenschappers. Er is weinig veranderd gelukkig. Wat wel opmerkelijk is: ik heb sterk de indruk dat studenten nu meer studeren dan feesten.

Wilde vooral ook checken wat er nog niet te zien was in het Rome van de jaren tachtig. En dat is meer dan je denkt in de eeuwige stad. Wilde per se de Ara Pacis zien, het Romeinse altaar dat door de Amerikaanse architect Richard Meier als het ware opnieuw is ‘verpakt’. Was in die periode vaak voor een adviesklus in de sfeer van ruimtelijke ontwikkeling in het stadhuis van Den Haag … dat ook is verpakt door Richard Meier.

Op weg naar de Ara Pacis liep ik over het Piazza del Popolo, het Plein van het Volk. Dat was het de avond daarvoor zeker, tijdens een chaotische bijeenkomst van de Italiaanse politicus en cabaretier Beppe Grillo. Ik was er uit interesse even bij, verdiende per slot van rekening toen ik er woonde een centje bij als politiek correspondent. Gelukkig was het plein nu weer echt van het volk en niet meer van populistische opportunisten. En het plein was ondanks de drukte als het ware weer van mij, zoals vroeger.

Opeens ging ik nog verder terug in de tijd. Toevallig passeerde de student die mij de avond ervoor had rondgeleid in de gastenverblijven van het Istituto. Hij wees, praatte en verklaarde aan een man die naast hem liep, overduidelijk bezoek uit het vaderland. En er is veel te zien op het plein. Ik heb hem niet gegroet, alleen van een afstandje bekeken. Laten zien wat er echt te zien is, context geven, het hele verhaal duiden door aspecten toe te voegen, dat was hij aan het doen. Die jongen, dat was ik, toen. Met tranen in mijn ogen, al meegenietend van een afstand, zag ik mezelf van dertig jaar geleden.

Dacht ik, dat dat iets was van toen. Maar tijdens een ‘verkenningsroute’ met collega’s volgens de principes van systemisch werken, kreeg ik terug dat ik vooral nog steeds juist dat doe: gids zijn. Dat ik er zelfs mijn werk van heb gemaakt: laten zien wat er echt zien te zien is, context geven, het hele verhaal vertellen door aspecten toe te voegen. Meekijken. Dat is de letterlijke betekenis in het Latijn, als we het toch over Rome hebben, van adviseur.

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.