• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ken & Barbie
Blog

Ken & Barbie

Ken & Barbie

09 december 2016 - Ruis belicht de randjes van het adviesvak en gaat over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De rubriek verscheen eerder in M&C in 2006/2007.

Door Erwin van de Pol

Het leukste aan het enkele jaren geleden opgeleverde KPMG-gebouw in Amstelveen is dat er nu ook echt een glazen plafond in zit. Als je binnenkomt, zie je het gelijk. Als je er oog voor hebt. Vijftien jaar geleden werkte er één vrouwelijke partner op een paar honderd. Maar ook toen zag niet iedereen het glazen plafond. Sterker nog, het bestaan ervan werd glashard ontkend. Door die ene vrouwelijke partner in interviews, maar ook door vrijwel al die andere partners. Maar ze waren net niet allemaal verblind door de groepscultuur die een dergelijke club kenmerkt, dus ik mocht bij de consultingtak ‘wat gaan doen met diversiteit’. Volkomen mislukt natuurlijk. Je maakt in zo’n bedrijf carrière op de slippen van iemand die net een paar jaar voor jou in de ratrace van up or out zit. Daar moet je een beetje op lijken, anders kom je niet ver. En er waren geen zwarte of vrouwelijke rolmodellen. Adviesbureaus zijn veel van hetzelfde. Eén van de thema’s van dit magazine is diversiteit, maar voor mij is de combinatie diversiteit en de advieswereld alsof ze het bij de SGP over vrouwen in de partij hebben. Ze zijn er wel, maar ze kunnen er maar niet aan wennen.

Heb vrienden die elders in het vak zitten, wij werken veel samen met andere bureaus en ook ooit door mijn werk voor de postdoctorale Management Consulting opleiding aan de VU kom en kwam ik bij veel bureaus over de vloer. En overal aardige, intelligente, redelijke mensen. De advieswereld is één groot D66-paradijs. En overal ook de ontkenning. ‘Wat zijn we toch allemaal anders’, ‘We hebben zoveel verschillende mensen aan boord’, ‘Er werken hier zoveel lekker gekke, creatieve mensen’. Ik denk alleen maar: Waar kom je vandaan? Wie zijn je vrienden? Kijk om je heen bij de Ernst Hijmanslezing en wordt wakker. Je hoeft maar een kwartier in een gemiddeld adviesbedrijf rond te lopen en je ziet dat er geselecteerd wordt op leeftijd, kleur en gezondheid, en in het management op geslacht als bonus.

De vraag is dan, is het bewust of niet? Je zou bijna wensen dat het bewust is, dan is het alleen maar fascistoïde. Rustig maar, ik weet als historicus precies waar ik het over heb. Maar het is natuurlijk vrijwel altijd onbewust, dus het is daar bovenop nog dom ook. Misschien dat jij in die upper middle class-biotoop waar je werkt daar ook eens over na kan denken. Wij zijn chique vrijgestelden. Onze klanten leven in een andere wereld. En in die kunstmatige wereld van ons hebben ze steeds minder zin, dus pas maar op. Als je het hebt over cultuurverandering en jij stapt hun wereld binnen, zie je wat anders dan op jouw kantoor.

Ik nodigde ooit, toen ik nog in het bedrijf zonder glazen plafond en met maar liefst één vrouwelijke partner op de 300 werkte, een klant van een Amsterdams stadsdeel uit om te komen lunchen op kantoor. Haar antwoord was niet alleen een premier waardig, maar ook duidelijk en beklijfde: ‘Pleur op. Ben er al eens geweest. Je denkt toch niet dat ik nog een keer zin heb in dat Ken & Barbie-paleis van jou? Kom maar bij mij in de echte wereld.’

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.