• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: Diversiteit ook in 2006 al hot-item
Blog

Opnieuw gelezen: Diversiteit ook in 2006 al hot-item

Opnieuw gelezen: Diversiteit ook in 2006 al hot-item

03 december 2020 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. Diversiteit is een thema waar anno 2020 druk over gediscussieerd wordt. Van quota’s tot gender, alle thema’s komen voorbij in het debat. In de vierde M&C van 2006 speelde diversiteit de hoofdrol in Ruis.

Door Erwin van de Pol

Vergenoegd vertelt de voorzitter van Het Grote Internationale Kantoor (HGIK) over een bijeenkomst met het thema diversiteit. Zijn kantoor heeft eigenlijk nooit een diversiteitsbeleid nodig gehad. Er werken toch vogels van allerlei pluimage? “Wij geven onze mensen de ruimte, dus een diversiteitsbeleid is voor ons niet aan de orde.” Iedereen kijkt verbaasd naar elkaar. Hij is de weg kwijt, maar weet ’t zelf niet.

Pensioenregeling

Zoals veel bedrijven in de adviessector heeft het HGIK een snoeihard glazen plafond voor vrouwen; de vrouwelijke partners zijn op één hand te tellen. Weinigen keren terug op de werkvloer na overspannenheid of burn-out en laatst, toen er iemand met pensioen ging, moest de afdeling HRM de pensioenregeling onder het stof vandaan halen. Iedere adviseur ouder dan veertig en die geen directeur is bij HGIK, vormt een curieuze bezienswaardigheid. En natuurlijk tref je op Het Grote Internationale Kantoor wel mensen met een kleurtje achter het bureau aan, maar meestal legen ze dan de prullenbakken. En als ze al wat anders doen, zijn ze binnen een jaar of twee weg. Dat zijn de feiten.

Barbiepaleis

Maar dan De Grote Boze Buitenwereld. De voorzitter van HGIK moest eens weten hoe zijn klanten denken over zijn bedrijf, dat merkwaardige sociale experiment. “Hé, waar spreken we af? Nee, niet op jouw kantoor, ik heb geen zin in dat Ken en Barbie Paleis. Kom maar bij mij in de echte wereld.”

Lonely

Er bestaat een zware term voor dit soort bedrijven, ik heb het nagevraagd bij een historicus die er voor heeft doorgeleerd: selectie op geslacht, leeftijd en kleur is fascistoïde. En als het onbewust gebeurt, is het daarbovenop nog dom ook. It’s lonely at the top. And white, male and stupid.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.