• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: Joop
Blog

Opnieuw gelezen: Joop

Opnieuw gelezen: Joop

14 november 2019 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. In 2007 hield het ontslagrecht Erwin bezig.

Door Erwin van de Pol

Ik zat laatst tijdens een diner naast een psychotherapeut. Na de vraag daartoe maakte ik mij bekend als organisatieadviseur. Altijd interessant om te kijken hoe er wordt gereageerd. ‘Jullie hebben ons vak helemaal leeggeroofd. En zeg niet nee, hè!’ Nee, dat klopt. Ook binnen onze beroepsgroep is er genoeg te doen.

Neem Joop. Joop is een bange man. Hij is snel boos, waarom weet niemand. Hij is daarom een paar keer elders de laan uitgestuurd. Het lukte hem maar niet zijn angsten met collega’s te delen. Hij neem nooit het woord homo in de mond (iedereen in de organisatie weet ‘t). Hij heeft leesmoeilijkheden, maar niemand mag dat weten (iedereen in de organisatie weet ‘t). Joop is directeur van een adviesorganisatie. Goede marktpositie, ruime naamsbekendheid en redelijke financiële huishouding. Vooral doordat, denkt Joop, hij in de late herfst en liefst vlak voor Kerstmis mensen eruit gooit. Dat is elk jaar traditie.

Verder zie je hem bijna nooit. Hij is zelden op kantoor, zegt afspraken bij klanten vaak af, volgt onduidelijke cursussen in het buitenland. En niemand mag weten dat hij eens per jaar, vlak voor de herfst, overspannen  is (iedereen weet ‘t). Joop houdt niet van conflicten. Die sluimeren dus permanent als een veenbrand door de organisatie. Joops kracht is dat hij niets van advieswerk af weet. Zijn managementstijl is geniaal, hij doet alles wat managen in een professionele organisatie inhoudt precies andersom. Hij reageert op veranderingen, voorziet ze niet, legt beslissingen niet voor, maar legt ze uit, geef 1-op-1 leiding en is bang voor goed lopende teams. Zijn sterkste punt is dat hij mensen intimideert en elke vorm van tegenspraak afstraft – met ontslag in de herfst, liefst vlak voor Kerstmis.

De slogan van het bedrijf is Protagoras: de mens is de maat der dingen. Als ik in een fabriek kom waar bij de poort staat dat er 43 dagen geen ongelukken zijn gebeurd, dan vraag ik om een helm. Bij de gemeente die op haar intranet zet dat er 112 dagen intern niet is gestolen, houd ik mijn hand op mijn portemonnee.

Dit jaar gebeurde er iets geks. Joop ontsloeg twee van zijn MT-leden. Het gekke was: direct na de vakantie! Het is een slechte zomer geweest en Joop is van slag met de jaargetijden van het ontslag. En dat ontslagrecht, daar is toch zoveel over te doen?

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.