• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: kennisoverdracht naar jonge adviseurs
Blog

Opnieuw gelezen: kennisoverdracht naar jonge adviseurs

Opnieuw gelezen: kennisoverdracht naar jonge adviseurs

21 november 2018 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. Erwin schreef in 2007 over de hiaat die zichtbaar werd in de kennisoverdracht tussen ervaren en jonge adviseurs.

Door Erwin van de Pol

Jong in het vak. Het schijnt een probleem te zijn. Jong en ouder hebben in onze beroepsgroep blijkbaar niet meer automatisch verbinding met elkaar. De discussie duikt af en toe op en kent verschillende invalshoeken.

Hans Strikwerda, de Johan Cruijff van ons vak, voorspelde een paar jaar geleden in dit blad het einde van het partner-leverage model. Klanten, inmiddels redelijk ervaren in het wheelen en dealen met adviseurs, zouden het zat zijn seniors alleen in het begin van een traject te spreken en vervolgens aan minder ervaren jonge krachten te zijn overgeleverd. In de slipstream daarvan zouden bureaus minder of zelfs geen jongere adviseurs meer aannemen en, erger, ook niet opleiden. Een generatie lang mogelijk geen aanwas dus, met alle gevolgen van dien voor de toekomst.

Dat kan, er zijn voorbeelden genoeg van het overslaan van een generatie. Bij de overstap van platen op cd’s waren deze voor veel jongeren simpelweg te duur, waardoor deze generatie geen music buying habit ontwikkelde (althans in Nederland, elders was de cassettemarkt goed ontwikkeld). Kranten als de Volkskrant en het NRC slagen er in deze tijd niet voldoende in om jonge lezers te binden.

Een wellicht belangrijker punt is de mentaliteit van veel oudere adviseurs. Rasbabyboomers zien zichzelf en hun generatie als de sleutel tot de wereldgeschiedenis en zijn daardoor vaak in zichzelf gekeerd, of erger, hebben te weinig zelfkennis om dat in te zien. Wat wil je ook als je denkt met generatie Yesterday zingend de poorten te hebben geopend naar de Nieuwe Tijd? Wat overigens een groot misverstand is.

Richard Witschge moest indertijd bij Ajax weg omdat hij een jongere generatie voetballers nog maar weinig leerde. Is het een idee om bij het puntencircus dat rond het CMC-schap hangt een verplichting in het leven te roepen dat een CMC’er aantoonbaar iets met overdracht naar jongere vakgenoten doet. En dat we gewoon mensen uit het veld sturen als ze geen moeite doen om het vak voor de toekomst te borgen?

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.