• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: Nieuwjaarsreceptie
Blog

Opnieuw gelezen: Nieuwjaarsreceptie

Opnieuw gelezen: Nieuwjaarsreceptie

20 februari 2020 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. Hoezeer de advieswereld veranderd is, blijkt uit dit voorval in 2006. Toen verbaasde Erwin zich over de ontwikkelingen binnen de accountancy, consultancy en IT.

Door Erwin van de Pol

Op een nieuwjaarsreceptie staat een aantal ex-collega’s bij elkaar. Ze zijn zoals velen de afgelopen jaren door de verkoop van de consultancy binnen accountantskantoren aan IT-bedrijven, in een diaspora geraakt. Ze zijn op drift en ontheemd. Soms door eigen keuze, soms door gewoon te blijven zitten.

Ze zijn blij elkaar weer eens te zien. Nog niet eens zo diep in hun hart verlangen ze terug naar de sfeer van het oude bureau. Sommigen moeten nu in radiospotjes aanhoren dat ze business consultant zijn geworden. Ze weten niet wat dat is. De accountant, het voormalige moederbedrijf, houdt in de pers vol dat echt alleen de IT-consultants zijn verkocht – wat een leugen is. Anderen zijn beland bij een nieuwe buitenlandse tak van de oude consultancy-organisatie, weer anderen zijn zelfs terug gegaan naar de oude accountancy-organisatie, die gewoon weer een adviespoot aan het opzetten is.

Hier in dit kringetje staan de mensen die het bedrijf groot hebben gemaakt, maar niet de tientallen die door deze moderne vorm van slavenhandel miljonair zijn geworden.

Woedend zijn ze. ‘Perverse hypocrisie, weerzinwekkend opportunisme, toppunt van ongeloofwaardigheid!’ Hun oude CEO, die de verkoop heeft geregeld en jarenlang heeft geroepen dat de verkoop zo goed voor het bedrijf is, en vooral voor de mensen zelf, gaat terug naar het accountantsbedrijf. Is het dan toch waar? Is er in deze merkwaardige dans rond accountancy, consultancy en IT echt geen fatsoen meer te vinden?

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.