• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: Opportunistische consultants in de politiek
Blog

Opnieuw gelezen: Opportunistische consultants in de politiek

Opnieuw gelezen: Opportunistische consultants in de politiek

30 april 2018 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. De vorming van een nieuw kabinet in 2006 hield Erwin bezig. In de advieswereld lopen vast wel geschikte haantjes rond.

Door Erwin van de Pol

Het ministerschap van Rita Verdonk werd bij KPMG de meest chique outplacement-procedure ooit. Haar baas had nog voor Balkenende I bedankt: de inkomstenterugval was te groot (een jaar later was hij ontslagen door fusiepartner Atos). Rita deed niet mee aan het haantjesgedrag van haar uitsluitend mannelijke collega’s en werd beloond met het organiseren van een kantoorverhuizing. Nu organiseert ze verhuizingen op internationale schaal.

Voormalige consultants

En dan die andere voormalige consultants. Enneüs Heerma heeft de Nederlandse volkshuisvestingssector drastisch en succesvol hervormd. Hans Weijers heeft als minister een goede indruk achtergelaten; maar wat hij werkelijk heeft gedaan weet niemand, want hij was van D66.

Slijmerig acquisitietraject

Organisatie-adviseurs en de politiek, het is een interessante combinatie. Op lokaal niveau kom je veel collega’s tegen. Je moet een beetje kunnen babbelen, iedereen te vriend houden, bij tijd en wijle ook flink een oor aannaaien als het zo uitkomt, snel kunnen lezen, schrijven en analyseren, gevoel hebben voor maatschappelijke ontwikkelingen. Kortom, er zijn tal van overeenkomsten tussen onze beroepsgroep en politici. Dat zie je goed nu het verkiezingstijd is. Het lijkt op een wat slijmerig acquisitietraject. Je ziet ze telkens net niet liegen, maar ook denken: wacht maar tot ik binnen ben (in het kabinet of in deze organisatie).

Een echt vak

Maar er is nog een overeenkomst, die van de parkeerfase in de loopbaan. Zeker op lokaal niveau zijn politici vaak mensen die elders zijn mislukt en de jungle van de politiek binnentrekken. Veel adviseurs, zeker bij de grote kantoren, met hun up or out-personeelsbeleid, beschouwen hun beroep als een vak van uitgestelde keuzes. “Later, als ik groot ben, ga ik een echt vak uitoefenen, manager of zeilbootverkoper bijvoorbeeld.” En ik zie nóg een paar grote opportunistische windvanen rondlopen in de advieswereld. Saaie politici zijn in, dus wie weet wat ons nog te wachten staat met het nieuwe kabinet.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.