• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Opnieuw gelezen: Two Leads Ahead
Blog

Opnieuw gelezen: Two Leads Ahead

Opnieuw gelezen: Two Leads Ahead

11 april 2019 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De redactie doet een greep in het archief en leest Ruis opnieuw. Erwin schreef in 2007 over een bijzonder verandertraject.

Door Erwin van de Pol

We weten ’t allemaal, bij de timmerman knelt de deur, de schoenmaker loopt met gaten in zijn schoenen. Maar de afdeling advies van Het Grote Internationale Kantoor (HGIK) maakte het wel heel bont. OP een dag kreeg iedereen een brief thuis waarin stond dat het veranderprogramma Two Leads Ahead was begonnen. In de brief het normale gedoe over meer omzet, professioneler, marktfocus etc. Dus alles wat je op een willekeurige toogdag ook al jaren hoorde, met wat moeilijke woorden erbij als retentie en scope.

Na een aantal weken hingen posters op kantoor met mensen die over water liepen en allemaal dezelfde schoenen aan. Een paar van die idioten werden onmiskenbaar herkend als management, maar waar de rest vandaan kwam was onduidelijk. Staf, regio, buitenlandse kantoren? Het geruchtencircuit kwam er niet uit. Weer wat later was er zowaar een bijeenkomst. De directeur had een presentatie meegekregen. Hij sloeg meer dan de helft over, kwam er ruiterlijk voor uit dat hij de rest niet zo goed begreep, stelde de verkeerde vragen aan de verkeerde mensen in de zaal – een secretaresse was twee weken ziek nadat ze niet wist wat Two Leads Ahead betekende en daaorm voor schut gezet werd – en daarna was er gelukkig een ruim voorziene borrel waarop iedereen zijn verbijstering over zoveel onbenulligheid weg kon drinken.

Toen kwam de jaarlijkse zomerbijeenkomst. Groot feest met vette dj en Two Leads Ahead-danspasjes. Iedereen wist: we zijn op weg! Maar het mooiste moest nog komen, een cd in het postvakje met een filmpje van het discofeest, de malle presentatie van de directeur en wat artistiekerigheid over de markt: foto’s van wolkenkrabbers en een paar kale kerels op weg daar naartoe. Of het programma is afgelopen weet tot op de dag van vandaag niemand.

Over de echte problemen, dat je alleen door mal apengedrag carrière maakt, de onwerkbare houding tussen verschillende professionele beroepsgroepen binnen het kantoor en de absurde tarieven vanwege het bekostigingsvraagstuk van de tweede zeilboot en het derde huwelijk van veel partners – daarover heeft nog niemand iets vernomen.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.