• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: De oranje jurk en de duizendpoot
Blog

Ruis: De oranje jurk en de duizendpoot

Ruis: De oranje jurk en de duizendpoot

26 juni 2020 - Ruis belicht de randjes van het adviesvak en gaat over dat wat wij wel weten weten, maar soms niet willen weten.

Door Erwin van de Pol

Een vriend nodigde me enige jaren geleden uit voor een lezing van een boeddhistische monnik. In de hal zaten naar schatting meer dan duizend mensen, meest jonge vrouwen. De man zei op gedragen toon allerlei verstandige dingen. Die ik allemaal ben vergeten, maar één mantra die hij telkens herhaalde, komt nu weer boven bij het nadenken over deze bijdrage aan het M&C themanummer over het Goede en over corona: ‘If you cannot do good, do not harm.’ Lijkt op de Eed van Hippocrates die artsen afleggen. Misschien moeten wij zoiets ook voor adviseurs invoeren.

Wist zijn naam, Sogyal Rinpoche, niet meer. En wat blijkt na zoeken op het net … Rinpoche met zijn mooie woorden, deed ook kwaad. De geestelijk leidsman gebruikte zijn positie om jonge vrouwen te intimideren en te manipuleren voor seks. Dit waren voor hem natuurlijk allemaal lessen op het pad naar verlichting, daar gaat het bij de boeddhisten om. Het misbruik onder het mom van het goede doen speelde decennia volgens onafhankelijk onderzoek. Rinpoche, overleden in 2019, sloeg zijn volgelingen ook. ‘If you cannot do good, do not harm.’ Het lef om dat dan als mantra mee te geven aan een overvolle hal. In een oranje jurk, want gelukkig had hij die keer dat ik erbij was, ‘do not harm’, zijn kleren wel aan.

Over het goede praten, maar dat niet doen. Het kan ook andersom. Eén van de meer prominente coronaslachtoffers was Gertjan Huijbens. ‘Een duizendpoot’ schreven de kranten op hun voorpagina in de IJmond, waar hij geworteld en actief was. De Volkskrant had het in de necrologie over ‘een turboleven’. Consultant, maar ook nog veel meer en daardoor als vakgenoot een voorbeeld: congresleider, journalist, interviewer, tekstschrijver, muzikant, leraar, huiswerkbegeleider, programmamanager en maatschappelijk werker voor Telstar in de wijk. Dat is de maatschappelijke tak van de voetbalclub Telstar, een club waar dat echt werkt. Want ook hier geldt dat het soms alleen woorden zijn (we noemen geen namen, wel kleuren: rood en wit). Hij was tevens jarenlang voorzitter van Vluchtelingenwerk en altijd bezig om statushouders een stapje verder te brengen in het leven.

Theo Hermsen, vicevoorzitter van de Ooa, heeft als organisatieadviseur met Huijbens gewerkt en kenschetst Huijbens als denker en doener, energiek en chaotisch en altijd open voor nieuwe inzichten. Huijbens was een verbinder in de IJmond, die goed tegen zijn verlies kon. Dat moet overigens ook wel als je hartstochtelijk Telstar-supporter bent. Het was een feest om naast hem te zitten tijdens een wedstrijd als hij permanent met de halve tribune in gesprek was. Om vervolgens na de wedstrijd gloedvol the man of the match toe te spreken.

Hij deed goed zonder daar zelf zo bij stil te staan. Zonder oranje jurk aan. Het is niet onopgemerkt gebleven.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur bij het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.