• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: Digital Didgeridoo
Blog

Ruis: Digital Didgeridoo

Ruis: Digital Didgeridoo

09 oktober 2017 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten.

Ruis: Digital DidgeridooDoor Erwin van de Pol

Op de alumnibijeenkomst van Het Grote Internationale Kantoor (HGIK) horen we dat alles digital is tegenwoordig. Daar zijn we weer. Ik zoek oogcontact met ex-collega’s en zie ze denken ‘dat hebben we eerder gehoord’. Om precies te zijn, in 2001. Toen werd ook alles digital bij HGIK. Iedereen moest een online cursus volgen, maar wel met cd’s en zelfs nog met papieren boeken. Een examen besloot de training. Ik heb het diploma nog. En het interview in het bedrijfsblaadje met de eersten die dat diploma kregen. Als je ergens tegenop ziet, kun je het beter gelijk doen. Uiteindelijk werd de kwestie van het missen van aansluiting met de digitale markt opgelost met de verkoop van de consultancytak van HGIK aan een automatiseerder. Dat deden al dat soort bedrijven toen. Vervolgens liepen daar mensen op binnen die ons eerst verteld hadden dat de verkoop het mooiste was wat ons had kunnen overkomen. Om zelf na een paar jaar terug te keren naar de inmiddels weer florerende adviestak van HGIK.

 

Over water lopen

Groundbreaking digital innovation, business transformation & technology excellence, user cases for blockchain, digital done differently. Ik zwijmel weg en ben
weer terug in 2001. Digital Didgeridoo ofzo, heette het HGIK-cultuurveranderingstraject om digital te worden. Opeens hingen er posters op kantoor van mannen die met een laptop over water liepen. Een paar van die idioten herkenden we als management, van de rest vermoedden we iets met staf, regio of buitenland. In ieder geval was de boodschap duidelijk, digital is als over water lopen en zij deden het als de Verlosser zelf voor.

Toen kwam de jaarlijkse zomerbijeenkomst. Opening door de opperdirecteur (zo’n bedrijf heeft heel veel directeuren) die een presentatie had meegekregen, maar de helft oversloeg en ruiterlijk toegaf dat hij de sheets gewoon niet snapte. Hij stelde suggestieve vragen aan de verkeerde mensen in de zaal. Gelukkig was er ’s avonds een groot feest met een vette dj en kon iedereen meetetteren op een didgeridootje in de disco. Iedereen wist: we zijn op weg, het gaat vast goed komen met dat digital.

 

Mijmeringen

Maar het mooiste moest nog komen. Een week na het zomerfeest lag er bij iedereen een cd in het postvakje met een filmpje van het discofeest. Daarop stonden dronken collega’s met een didgeridoo in hun mond, de malle presentatie van de opperdirecteur (nu wel compleet met inderdaad onbegrijpelijke sheets) en wat artistiekerige foto’s van wolkenkrabbers met kerels met kale koppen en vrouwen in opwaaiende jurken op weg er naar toe. Allemaal van ons zuurverdiende geld. Daar moesten we het mee doen. Een jaar later meldde een directeur op een bijeenkomst dat het programma een aantal maanden daarvoor was afgelopen. Op de HGIK-alumnibijeenkomst klinkt ‘van strategie tot executie’ en van het laatste woord schrik ik wakker uit mijn mijmeringen over vroeger. Tijd voor duiding tijdens de borrel.

 

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.