• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: Eenzaamheid
Blog

Ruis: Eenzaamheid

Ruis: Eenzaamheid

23 december 2017 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten.

Ruis: EenzaamheidDoor Erwin van de Pol

Communities, het thema van dit nummer, zijn het spiegelbeeld van eenzaamheid. Erbij horen of niet, het is een thema in ons vak. Daarom zijn we zo goed in het begeleiden van groepen. Los van ons nomadische en vluchtige bestaan, is eenzaamheid een belangrijke factor. Ons ambacht is aanhechten en afhechten met een duurzame persoonlijke relatie met de klant als uitzondering. Wat dat betreft lijkt werken in de organisatieadvieswereld op werken in de horeca, de diplomatie of de prostitutie.

Geschikt

In hun boek De Organisatie-adviseur. Van junior naar Top Consultant van Willem Vrakking en Anton Cozijnsen staat een vragenlijst met de uitnodigende titel Bent u geschikt als consultant? Er staan items in als Voortdurend reizen, wat lange perioden weg van huis inhoudt en Voor het grootste deel alleen werken en zo nog een paar. Ik liet hem vroeger wel eens invullen door jongere collega’s die ik coachte. De eerlijkheid van de items en het gesprek erna hebben al menig talent aan het twijfelen gebracht over een toekomst in het vak. Ze dachten gelukkiger af te zijn als manager. In each life some rain must fall. Ze waren binnengekomen met een ander beeld. Zeker de wat grotere bureaus werven vaak met een sausje teamwork voor de bühne. Dat is een leugen.

Als iemand er eenmaal is ingestonken, kan het leven heel onaangenaam worden

Daar zit je dan na een tijdje, wekenlang op die moordklus in het altijd winderige Delfzijl, in Wolfsburg in een gehorige betonnen bunker waar hotel op staat of op een afgelegen, winderige legerbasis in Schotland waar het hoofdgerecht twee keer in de week schapenpens met verzameld schapenorgaanvlees is. En in een team kan het behoorlijk eenzaam zijn. Opeens ben je omringd door gekken die niets beters weten te doen dan elke dag tot middernacht sheets maken en die denken dat de klant daarop zit te wachten. Of dat een ander gevoel je kan bekruipen, om het met Remco Campert te zeggen: ‘Zelfs in gezelschap ben ik vaak afwezig.’ En dan werk je maandenlang van maandagochtend tot vrijdagavond in een Oost-Europese fabriek en krijg je op je beoordelingsgesprek de vraag: ‘Waarom je niet even op zaterdagmorgen op kantoor langs bent komen wippen. Je verwaarloost je team.’ Het is ook nooit goed.

Eenzaam

Autonomie is een van de noodzakelijke karaktereigenschappen in ons vak. Je moet jezelf vaak redden. Dat lukt de meesten van ons, omdat ze bovengemiddeld sociale Einzelgängers zijn, een beetje meer relatiegericht dan mensgericht. En die de eenzaamheid bij tijd en wijle in de auto, in een drukbevolkt kantoor, op de werkvloer in de fabriek kunnen koesteren als een dierbaar kleinood. Geniet ervan.

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.