• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: Energiek
Blog

Ruis: Energiek

Ruis: Energiek

17 september 2018 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten.

Door Erwin van de Pol

Een vriend van mij werkt al zijn hele leven in de muziekindustrie. Net als wij in ons vak komt hij mensen van allerlei slag tegen. Van Paul McCartney en Anouk tot de marketingmedewerker, vroeger de ploegen in de cd fabriek en de pluggers die radio dj’s moeten verleiden. Hij heeft een overzichtelijke regel in de sociale omgang: je hebt mensen waar je moe van wordt en mensen waar je niet moe van wordt.

Als het gaat over energietransitie, het thema van deze M&C, schiet me dat toch als eerste te binnen, alle mooie woorden elders in dit nummer over het klimaat ten spijt. Als het goed is geven wij energie. Door onze persoon en er vooral te zijn, door onze ervaring waardoor dingen context krijgen of door onze kennis die waarde toevoegt.

Iedereen herkent het wel. Zo af en toe kom je uit een lange vergadering, een serie interviews of een meerdaagse en je zit er helemaal doorheen, alsof je bij wijze van spreken de marathon hebt gelopen. Dat kan de bedoeling niet zijn. En toch gebeurt het. Vaak ook nog mensen die individueel wellevend zijn, maar als groep al een tijdje in transitie tot een roedel wolven. Iedereen ziet het, je benoemt het, ze hebben er last van en toch krijg je ze dit keer niet uit de groef.

Of mensen die gewoon in je allergie zitten omdat ze het nooit over de grote lijn kunnen hebben, maar altijd eerst een detail uitlichten om daar vervolgens eindeloos over door te zeuren. Dat heeft dus met mij te maken. Een andere keer werk je keihard op zo’n tweedaagse, komen er diepe emoties los, maak je een korte nacht en stap je toch als herboren in de auto voor de terugreis. Herkenbaar?

Ik begeleid in deze periode veel colleges van B&W die de komende vier jaar met elkaar op weg gaan. En je voelt het meteen al bij de kennismaking, die willen wat of die gaan tegen elkaar zeuren. Tot voor kort had ik vooral zin in de zeurders en energie te over om ze verder te brengen dan ‘discuzeuren’ en ze van gedachten te laten wisselen. Maar na ruim dertig jaar in het vak merk ik dat een beetje energie terug krijgen ook wel lekker is. Blijkbaar selecteert het zich nu uit en mag ik vooral in zee met groepen die wat willen in plaats van elkaar vliegen afvangen. Of zeg ik wellicht vrijwel bewust de zogenaamd verkeerde dingen in de acquisitiefase met hoekige teams. Ben blijkbaar ook in een vorm van energietransitie.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.