• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: Laf of lef?
Blog

Ruis: Laf of lef?

Ruis: Laf of lef?

29 juni 2018 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten.

Door Erwin van de Pol

We zijn in een bepaald opzicht een laffe beroepsgroep. Prachtig al die boeken en artikelen over veranderen, projectmanagement, coaching, lean, leiderschap, zelfsturing en ga zo maar door. Daar moeten zeker nog een paar honderd boeken en artikelen bij. Ook al verzekeren uitgevers mij al jaren dat ze vooral slechts gekocht worden, die managementboeken.

Wanneer kruipen we eens uit onze schulp? Waar blijven de consultants die hun vakmanschap en ons vakgebied overstijgen en zich mengen in het publieke debat? We zien en horen veel over wat er in de maatschappij gebeurt. Maar op de opiniepagina’s en in de talkshows zijn we vrijwel afwezig. Natuurlijk, over klanten in de publiciteit spreken en schrijven doen we niet. Dat is onprofessioneel. Ik weet uit ervaring (de InHolland diploma-affaire, een aantal bestuurscrises) hoe frustrerend het is om in de luwte van het oog van de mediastorm te zitten en te weten dat er ook andere dingen spelen, maar je dat niet hardop kunt zeggen in het belang van de klant. Een niveautje hoger, dat horen en zien van ons in alle maatschappelijke hoeken en gaten moet toch leiden tot vakgebied overstijgende ideeën over ‘hoe het zit in de wereld’. Waarom laten wij adviseurs ons daar zelden over uit?

Toen ik Hugo Borst uitnodigde voor een interview voor de zorgspecial van dit blad, antwoordde hij: ‘Consultants, interessante beroepsgroep in de zorg, maar … tsja …’ en keek me aan. Hugo kan heel droevig kijken. Het gesprek ging snel verder over een ander verhaal, over Cruijff. Echte doorbraken ontstaan zonder uitzondering en al eeuwenlang aan de randen van het vakgebied van elke professie. Als wij ons op blijven sluiten in eigen kring met onze knusse verander- en coachingsboekjes, komen we niet veel verder de komende decennia. Dan wordt het voor ons gedaan, bijvoorbeeld door de gerenommeerde historicus Niall Ferguson. Hij heeft (weer) een prachtig boek geschreven, Het plein en de toren, over netwerken in de geschiedenis. En deels ook over de netwerken van nu (het plein), hun verhouding met de hiërarchie (de toren) en de constante wisselwerking daartussen. En hij heeft ‘onze’ theorieën over netwerkorganiseren volop gebruikt.

Er is licht aan het einde van de tunnel. In de opzet van de Sioo opleiding Consulting Program & Community kunnen studenten kiezen voor een on-Nederlands onbescheiden Thought Leadership profiel (naast een ondernemers- en methodeprofiel). Omdat ik mij al meer dan dertig jaar vanuit mijn vak, met altijd een lijntje naar een andere wereld, meng in het publieke debat, mag ik daar als kroontje op mijn carrière vorm aan geven met hoogleraar Aukje Nauta. We zien al veel mooie onderwerpen voorbijkomen die meer airplay gaan krijgen. Het zijn soms thema’s in ons vakgebied, als ook pur sang maatschappelijke thema’s waarmee collega adviseurs hun openbare handtekening gaan zetten. Toon lef. Probeer eens buiten de comfortzone van je managementverhalen te gaan. Voeg toe aan duiding in de Grote Mensen Wereld in een tijd dat dat meer dan ooit vanuit onze vruchtbare beroepsgroep meerwaarde kan hebben. En nodig is.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.