• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Erwin van de Pol / Ruis: Luchtbed op zee
Blog

Ruis: Luchtbed op zee

Ruis: Luchtbed op zee

08 oktober 2019 - In Ruis belicht Erwin van de Pol de randjes van het adviesvak. Over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten.

Door Erwin van de Pol

Je hebt kleine en grote stress in ons adviseursvak. De kleine stress zit in bijvoorbeeld files, parkeerleed of dat je als dagvoorzitter de microfoon al op je revers hebt en je nog vlug even naar WC gaat (van de stress) en de microfoon al openstaat voor een zaal met tweehonderd mensen. Wel een goede binnenkomer. Of de collega die vroeger voor de klas heeft gestaan en een groep mensen van de buitendienst in overalls joviaal begroet met “Hallo smurfen!”. Of op pad met de collega die je benauwd uit de WC in de wachtkamer van de bestuurder belt met de mededeling dat zijn pielemuis tussen de rits van zijn gulp is gekomen. En dat de bestuurder de beide heren na enig gegil met bloed op de handen uit de WC ziet komen om kennis te maken.

Dan de grote stress.

Schrijven kost me weinig moeite zolang ik niet hoef te tikken op de PC. Flauw om het zo te stellen, maar dat geeft mij dus stress. Ik schrijf in mijn hoofd tijdens lange autoritten en vooral wandelend langs het strand. De vraag bleef even een tijdje hangen: hoe pakken we het thema grote stress op? Tot ik weer op het strand loop en een meisje op een luchtbed langzaam van de vloedlijn zie wegdrijven. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Heb vaak narigheid meegemaakt. Ik ben geboren en getogen in een kustplaats en ‘s zomers hadden we een tijdje een huisje op het strand. Kortom, ik zwem achter haar aan, ga terug naar het strand en lever haar af bij haar ouders. Voor de ouders, aan hun accent te horen niet aan de kust opgegroeid, duid ik kort de almachtige gevaren der zee, vertel iets over muien en stromingen en deel met hen dat de zee geen meertje is waar je met opblaasbaar plastic in moet gaan. Ze halen hun schouders op, bedanken me nauwelijks. Even later zie ik het meisje weer in de branding doende met het luchtbed. Blijkbaar ben ik alleen aan het overtuigen geweest en is het me niet gelukt mijn ervaring over te brengen. Terwijl ik toch wel een punt had dat hout snijdt en het goedbedoeld over hun welzijn gaat. Dat geeft me behoorlijk veel stress, dat zit me niet lekker.

En dat overkomt ons allemaal wel eens, dat we de crux van ons vak even zijn vergeten. Dat gelijk hebben niet telt, dat het gaat om in hoeverre je een echte adviseur bent in de oorspronkelijke betekenis van het Latijnse ad videre, dat staat voor meekijken. Eb en invloed, het komt en gaat.

 

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.