• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Blog

Zijn

Zijn

01 juni 2016 - Ruis belicht de randjes van het adviesvak en gaat over dingen die we wel weten, maar soms niet willen weten. De rubriek verscheen eerder in M&C in 2006/2007.

Door Erwin van de Pol

Natuurlijk brengen wij onze klanten geluk, krijgen ze een ander leven na onze onovertroffen adviezen en zien ze andere kleuren na een gesprek met ons. Easy, elke week, routine. Nou ja, elke maand dan.

En natuurlijk gaat er zelden iets fout in onze praktijk. De keren dat we wat ongelukkig naar huis rijden zijn op één hand te tellen in een loopbaan. Nou ja, in vijf jaar dan. Toen ik nog bij een groot kantoor werkte en jonge adviseurs coachte, vroeg ik hen wanneer ze gelukkig zouden zijn bij ons bedrijf. ‘Werken in een team, veel leren en loopbaanmogelijkheden’. Dat hadden ze zo in de advertentie gelezen. Ondertussen zaten ze op een klus in Wolfsburg of Delfzijl doodeenzaam te werken in een team, deden ze routinewerk en was het loopbaanperspectief overzichtelijk: junior, senior en na je tien jaar kapot te hebben gewerkt op de slippen van een senior manager, zelf omhoog vallen tot de pot met goud, directeur. Dus er zijn andere zaken nodig om gelukkig te zijn in ons vak. Dat kan zomaar het werk zelf zijn, hopelijk, maar er zijn meer mogelijkheden.

Laatst kwam ik iemand tegen die hield van wolken. Die heb je bijna altijd, zeker in Nederland. Dat heb ik met architectuur. Als je daar dingen van kan zien, dan ervaar je elke dag wel wat moois in het nomadische bestaan dat wij adviseurs hebben.

Ook zonder schoonheid begint het geluk voor mij met gewoon ergens te zijn. Niets meer, dat is me vaak al genoeg. Een hightech fabriek, een verbouwde kerk met start-ups, een verbouwd gemeentehuis. Vaak denk ik ‘dat ik hier nu ben’, in de vergaderkamers van het oude hoofdkantoor van de Tsjechische communistische partij, nu een bank, het sanatorium Zonnestraal, de bunker van de NS in Utrecht.

Nou ben ik een rare. Ooit deed ik mee aan een sollicitatieprocedure die bijna een half jaar duurde. Bij één van de psychologische testen, kwam eruit dat ik een extreem lage score had op ‘werkgerichtheid’. Het hielp blijkbaar erg voor de functie, diplomaat, als je dingen niet zozeer als werk ziet en alles een beetje door elkaar heen loopt.

Dat karakter heeft het ambacht van adviseur ook. Het gaat in ons vak wat mij betreft om momenten van stil geluk. Een goed lopende werkgroep, een stuurgroep die echt stuurt, na een zware vergadering op een pontje over een mooie rivier in plaats van over de snelweg en hopen dat je het pontje mist vanwege het uitzicht, even een halfuurtje op een boeiende tentoonstelling in een stad waar je toch bent. Ik heb ex-collega’s die al jaren overwerkt en ongelukkig thuis zitten en me laten weten dat ze ook wat meer pontjes hadden moeten nemen. ‘Dat deed jij toch altijd?’

Over Erwin van de Pol
Erwin van de Pol

Erwin van de Pol van Rijnconsult is, op een intermezzo in het diplomatenklasje en een loopbaan op internationale treinen als afwasser en ligwagenconducteur na, al zijn hele werkzame leven adviseur. Hij schreef honderden artikelen en vier bekroonde essays en is auteur en blogger van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.