• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Gert van der Houwen / Kantoor(cata)strofen
Blog

Kantoor(cata)strofen

Kantoor(cata)strofen

12 oktober 2020 - Kantoor(cata)strofen is anders dan anders, je bent het niet gewend. Maar net als jij ben ik ook maar een doodgewone vent.

Door Gert van der Houwen

Een doodgewone vent die, naast ondernemer, vader is van vier kinderen. Een vent van middelbare leeftijd met een achtergrond als gedragswetenschapper en bedrijfskundige. Het gedrag van mensen heeft mij altijd gefascineerd en naarmate ik langer rondloop in organisaties ben ik mij steeds bewuster geworden van een stijgend ongemak van mensen op en rond hun werk. De heersende gedacht is maar al te vaak: werken is nodig, want zonder werken geen huis. Geen riante reizen en bioscoopbezoekjes. Geen brood op de plank en hippe sneakers. En hoe moet het dan met de studie van zoonlief en het viergangendiner dat ik mijzelf na een zware werkweek cadeau doe?

We wringen ons in de gekste bochten voor ons werk, nemen genoegen met te veel of te weinig, stemmen met pijn in het hart en tranen in de ogen in met het nieuwe plan van aanpak dat management heeft medegedeeld tijdens een veel te saaie interne dag. Talloze ongemakken nemen we voor lief, of onontkoombaar onder het mom van ‘werk is onvermijdelijk’.

In mijn dichtbundel Kantoor(cata)strofen, die onlangs werd overhandigd aan MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof, heb ik gespeeld met dat ongemak en een verdraaid perspectief. Het resultaat is een eerlijk, confronterend maar plezierig boek dat er geen doekjes om windt. Ik denk – nee, weet zeker! – dat iedereen wel iets van zichzelf herkent in dit boek. En ja, deze beschrijving van gevoelens en herkenbare situaties kunnen op hun beurt ook weer het nodige ongemak losmaken. Dat is dan ook precies wat ik wil bereiken met mijn schrijfspinsels. Een soort van spiegel in boekformaat, met de nodige ironie, knipogen en humor.

Belangrijk om nog te benoemen is dat niet alleen de persoon als werkend individu in de gedichten voorbijkomt. Ook maatschappelijke issues ontspringen de dans niet. Vrouwenquota, glazen plafond, pesten op de werkvloer, hiërarchie en de klassieke verdeling tussen man en vrouw. Onderwerpen en situaties waarover iedereen het eens is (JA, het moet anders), maar die toch keer op keer weer op de klassieke wijze worden aangepakt omdat we ‘dat nu eenmaal gewend zijn’.

Ik hoop dat Kantoor(cata)strofen je doet lachen, grinniken, huilen maar vooral blij maken. Hieronder een voorproefje:

Alles wordt anders

Wij hebben nieuwe kernwaarden.
Na nu wordt alles anders.
Integriteit, klant centraal.
Daarmee hebben we een moreel kompas.
Niets blijft zoals het was.

CEO presenteert de jaarcijfers, niemand lacht.
Winst blijft achter, groei is minder dan bedacht.
CEO krijgt een bonus.
150 collega’s de zak.

Met dit moreel kompas
blijft alles zoals het was.

Voor meer informatie: www.businesspoetry.nl

Over Gert van der Houwen
Gert van der Houwen

Gert van der Houwen is eigenaar van VDH Bestuurszaken en mede-eigenaar van HnL Media. Hij studeerde sociale psychologie in Leiden en bedrijfskunde in Rotterdam. Al 30 jaar is hij werkzaam in diverse rollen in organisaties: als directeur, aandeelhouder, interim-directeur, projectleider, coach, trainer en consultant. In zijn werkzaamheden verenigt hij de belangen van organisaties en medewerkers. Het streven: individuen sterker maken. Het zijn van ondernemer draagt daar aan bij, door de verantwoordelijkheid voor succes en falen waarbij externe attributie geen optie is.