• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Hans van Emmerik / Corona doorkomen zonder spijt
Blog

Corona doorkomen zonder spijt

Corona doorkomen zonder spijt

15 april 2020 - Spijt krijgen we vooral van dingen die we niet hebben geprobeerd, zo leerde ik laatst. Experimenteer daarom nu en voorkom spijt later.

Door Hans van Emmerik

Mijn huis is mijn kantoor. De tuin doet dienst als bedrijfsrestaurant en bij het koffieautomaat tref ik mijn vriendin. De scheidslijn tussen werk en privé is vervaagd. Het heeft mooie en mindere kanten, zeker als je pas bent verhuisd en je vriendin 39 weken zwanger is.  Veel moetjes zijn weggevallen en toch voel ik mij onrustiger dan voorheen. Ik merk dat ik meer twijfel, dat ik onzekerder ben over wat ik moet doen: denken of kiezen? En gek genoeg relateer ik dat vooral aan de periode ná corona.

Het tijdperk na corona

Er komt een periode na corona, dat sowieso. Wanneer die aanvangt is ongewis. Wat vaststaat is dat dan de balans wordt opgemaakt. We trekken lessen. Burgers en bedrijven kennen straks winnaars en verliezers. Misschien wel meer verliezers dan winnaars; we weten het niet.  Wat ik ook vermoed is dat er straks genoeg columnisten, wetenschappers en adviseurs met een iets te hoog ik-wist-het-wel-gehalte hun conclusies trekken.

Had ik maar, had ik maar, had ik maar

Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik mij nergens echt zorgen over hoef te maken en toch wil ik straks niet terugkijken met een gevoel van had ik maar. Hoe maak ik er het beste van, denk ik op dit moment vooral.  Had ik maar aandelen gekocht. Had ik die vriendschap maar nieuw leven ingeblazen. Had ik mij de Indische keuken maar eigen gemaakt. Had ik maar meer gelezen in Oei, ik groei. Zoveel mogelijkheden. Zoveel te doen en gelijk dat wil ik nu aangrijpen als periode van oriëntatie, bezinning en reflectie. Verwarrend.

Een schoolbord vol spijtbetuigingen

Een groot, zwart krijtbord van 1 bij 2 meter hadden ze opgehangen aan het hek van een park in New York. De onderzoekers van Strayer University gebruikten het krijtbord voor een ludiek experiment naar spijt. Bovenaan het bord schreven ze: Write your biggest regret. Een van hen bleef erbij staan en aan de overkant van de straat positioneerden ze een camera. Gehaaste mensen liepen erlangs. Anderen bleven staan. Sommigen maakten foto’s, anderen dachten na. Een vrouw pakt het witte krijtje en schrijft: dat ik mijn artistieke aspiraties niet heb gevolgd. Een jongeman pakt het krijtje over en schrijft: ik heb relaties laten  verwateren.  Tientallen mensen lopen langs en het bord vult zich. Dat ik altijd plan B volgde. Dat ik geen betere partner was. Dat ik geen kinderen kreeg voordat mijn vader overleed.

Langzaamaan begon er bij de onderzoekers van Strayer University iets te dagen. Uit wat werd opgeschreven kwam duidelijk naar voren dat mensen vooral spijt krijgen van dingen die ze niet hebben geprobeerd. Kansen die ze niet grepen. De momenten waarop een klein beetje moed nodig was.

Maak nu de balans op, niet achteraf

De wereld zoekt naar een nieuw evenwicht. Op dit moment zijn we allemaal duizelig. En wat doen we bij duizeligheid, we proberen ervan af te komen. Sterrenchefs, yogareiki’s en bootcampinstructeurs experimenteren massaal met nieuwe verdienmodellen. Ze plannen geen innovaties, maar ze experimenteren en werken vanuit vertrouwen in plaats van protocollen en besluitvormingsprocessen.  Het UWV heeft in twee weken een regeling opgezet die voorheen maanden zou vergen.

Als ik duizelig ben, kijk ik naar een vast punt in de verte. Op dit moment is mijn vaste punt dat er een periode ná corona komt. Een periode die, laten we zeggen, ergens in 2021 begint.  Tot die tijd probeer ik bij twijfel terug te denken aan het krijtbord in New York. Want wat kan ik nu doen om spijt in 2021 te voorkomen: dagelijks een vriend bellen? Mij met een beetje geld op de effectenbeurs wagen? De tuin van mijn nieuwe huis onderhouden? Ja, laat ik dat allemaal doen. Maar eerst, tot tevredenheid van mijn vriendin, lees ik het eerste hoofdstuk van Oei, ik groei.

 

Over Hans van Emmerik
Hans van Emmerik

Vanuit de gedragseconomie en sociale psychologie schrijft Hans van Emmerik evidence-based en praktisch toepasbaar over omgaan met onzekerheid en verandering. Hans is ervaren als externe en interne adviseur op risico- en verandermanagement. Hij adviseert en traint en was onder meer onderzoeker voor het boek: The social psychology of change management.