• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Hans van Emmerik / Manager of Maker, hoe werk jij?
Blog

Manager of Maker, hoe werk jij?

Manager of Maker, hoe werk jij?

21 januari 2020 - Daar zijn ze dan: de jaren twintig. Het decennium waarin tijd ons kostbaarste bezit wordt, althans dat is mijn voorspelling. En ik vermoed dat miljardairs als Bill Gates dat allang hebben begrepen.

Door Hans van Emmerik

Ik stel je voor aan Pim en Laurens. Pim werkt als teamleider. Hij stuurt 45 mensen aan, beantwoordde vorige week dinsdag 25 e-mails, zes telefoontjes, schoof aan in vijf overleggen, waarbij twee als voorzitter, en tussendoor bereidde hij een slechtnieuwsgesprek voor, plaatste een vacature en rondde de begroting af.

Laurens werkt als softwareontwikkelaar. Gemiddeld beantwoordt hij tien e-mails per werkdag en plant maximaal twee afspraken, want anders wordt hij gek en vindt geen focus; overigens het liefst wil hij de afspraken gelijk aan het begin van de dag of direct na de lunch, omdat hij dan ‘nog niet echt begonnen’ is.

Wie is productiever?

Dat ligt eraan. Volgens Mark Tigchelaar, schrijver van het boek Focus Aan/Uit, hebben hersenen, als ze worden afgeleid of van taak wisselen, telkens een paar minuten hersteltijd nodig. In die hersteltijd kan je IQ met tien punten dalen, wat vergelijkbaar is met slaaptekort en leidt tot trager en foutiever werken.

Aan de andere kant is voor de meeste mensen twee uur ongestoord aan iets werken een luxe die niet bestaat. Efficiency en Effectiviteit zijn voor de economie, wat Adam en Eva zijn voor de mensheid. Een vrij halfuur tussendoor is genoeg voor een paar e-mails of snel twee belletjes met HR.

Waarom wordt Tijd ons kostbaarste bezit?

Bijna iedereen kent de Eisenhower-Matrix. Dit figuur staat in elk managementhandboek. Vaak zelfs al in het eerste hoofdstuk. De matrix werkt als volgt. Zet belangrijk en niet-belangrijk af tegen urgent en niet-urgent en je krijgt vier vlakken: Doen, Plannen, Delegeren of Elimineren.

Bij elke taak die voor je ligt kun je je afvragen:

  • Hoe belangrijk is dit?
  • Hoe urgent is dit?

Daarmee valt de taak in een van de vier vlakken. De reguliere werkdag van Pim valt in: belangrijk en urgent. Laurens werkt vooral aan Belangrijk en niet-urgent. Pim blust brandjes. Laurens zoekt focus.  Heb jij wel eens van een afstandje gekeken naar: hoe verdeel ik mijn tijd? Ben je vooral een Pim of een Laurens?

Wens voor de jaren twintig

Voor de jaren twintig heb ik voor jou , en alle andere lezers, één wens; welk werk je ook doet. Als we rekening houden met de biologie van ons brein, de onafgebroken stortvloed van aandachtvreters –  die naar verwachting verder gaat toenemen – en de roep om oplossingen voor onze grote maatschappelijke problemen, wens ik je één ding: meer tijd voor de belangrijke, maar niet-urgente dingen. Meer denktijd en minder doetijd. Meer lange termijn, minder nu.

Bill Gates heeft zijn jaarlijkse ‘Thinkweek’. Jeff Bezos zweert bij zijn lummeltijd in de ochtend en Warren Buffett trekt een paar keer per jaar een hele dag uit voor ‘kappersbezoek’.  Vaker een stapje naar achteren zetten, juist op de momenten wanneer de omgeving het hardst om actie schreeuwt.

Waarom?

Daarvoor leen ik de woorden van Bill Gates: De meeste mensen overschatten wat ze in één jaar kunnen doen en onderschatten wat in tien jaar mogelijk is. Ik wens je een goed decennium!

 

Over Hans van Emmerik
Hans van Emmerik

Vanuit de gedragseconomie en sociale psychologie schrijft Hans van Emmerik evidence-based en praktisch toepasbaar over omgaan met onzekerheid en verandering. Hans is ervaren als externe en interne adviseur op risico- en verandermanagement. Hij adviseert en traint en was onder meer onderzoeker voor het boek: The social psychology of change management.