• Mediawerf
 • Management & Consulting
 • Goed Bestuur & Toezicht
 • HMR
 • Knowly
Home / Blogs / Hans van Emmerik / Thuiswerktips voor meer creativiteit
Blog

Thuiswerktips voor meer creativiteit

Thuiswerktips voor meer creativiteit

02 september 2020 - Thuiswerken leidt tot minder zingeving, afnemende sociale cohesie en minder creativiteit, concludeerde de Nederlandse hoogleraar Mark van Vugt na een internationale studie. Ik ervaar dat ook, dus vorige week besloot ik er iets aan te doen.

Door Hans van Emmerik

Na vijf maanden online vergaderen merk ik dat we tijdens vergaderingen wel praten en luisteren, maar niet converseren. Het gesprek krijgt te weinig diepgang. De dynamiek ontbreekt. Het is vaak wat statisch en plat. Lichaamstaal is lastig te lezen en brainstormen lijkt helemaal niet te doen.

Vóór corona begeleidde ik bijeenkomsten met flipovers en post-its. Wil ik dat blijven doen, dan moet het digitaal. En dat is nogal wat voor een digibeet. Maar vooruit dacht ik, ik ben de dertig pas net gepasseerd, laat ik een training Online creativiteit volgen. Het leverde mij zeven thuiswerktips op.

De zeven thuiswerktips

 1. Leg tijdens een vergadering een stelling voor. Als mensen het ermee eens zijn blijven ze in beeld. Bij oneens lopen ze uit beeld. Hoeveel collega’s verwacht jij dat er uit beeld lopen bij de stelling: ik ben vandaag buiten geweest?
 2. Zet je laptop op een verhoging op je bureau en ga ervoor staan. Het maakt je alerter, je luistert actiever en je ideeën worden beter. 
 3. Wissel onlineprogramma’s af. Vergader in Teams. Ga vervolgens naar Mural voor een brainstorm en gebruik Mentimeter voor een woordwolk.
 4. Maximaal negen personen in een online bijeenkomst. Meer dan negen en het wordt lastig om iedereen actief in de bijeenkomst te betrekken. Laat de bal rondgaan in de groep. Wijs willekeurig mensen aan en stel veel vragen.
 5. Is er een probleem en zijn de aangedragen oplossingen niet bepaald creatief? Stel eens de vraag: hoe zou Donald Trump dit oplossen? Of Gerard Joling? Of Mark Rutte.
 6. Laat mensen bewegen. Vraag ze om een groen en een rood voorwerp te pakken. Niet zomaar, maar om mee stemmen: het groene voorwerp voor A en het rode voorwerp voor B.
 7. Die rode en groene voorwerpen kun je ook voor iets anders gebruiken. Kies als voorzitter of facilitator een van de voorwerpen, bijvoorbeeld de groene snijplank, en stel de vraag: waarin lijkt ons probleem op een snijplank?

Iedereen is creatief

Hoe lijkt een snijplank op een gebrek aan creativiteit? Die vraag stelden we ons tijdens de training die ik volgde. Mijn antwoord was: iedereen heeft ‘m in huis, maar niet iedereen gebruikt het dagelijks. Jij wel?

 

Over Hans van Emmerik
Hans van Emmerik

Vanuit de gedragseconomie en sociale psychologie schrijft Hans van Emmerik evidence-based en praktisch toepasbaar over omgaan met onzekerheid en verandering. Hans is ervaren als externe en interne adviseur op risico- en verandermanagement. Hij adviseert en traint en was onder meer onderzoeker voor het boek: The social psychology of change management.