• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Hans van Emmerik / Waarom Nobelprijswinnaars toneelspelen
Blog

Waarom Nobelprijswinnaars toneelspelen

Waarom Nobelprijswinnaars toneelspelen

11 september 2019 - Wat is belangrijker voor een succesvolle carrière? Een hoog IQ of een kunstzinnige hobby, zoals schilderen of toneelspelen? Onderzoek onder Nobelprijswinnaars en ‘gewone’ wetenschappers doet het laatste vermoeden.

Door Hans van Emmerik

Een paar jaar geleden was optreden met countryzanger Willie Nelson nog het hoogtepunt van zijn leven. Nu is dat een Nobelprijs voor zijn baanbrekende werk in de strijd tegen kanker. James Allison is Amerikaans immunoloog, hoogleraar geneeskunde én mondharmonicanist van The Checkpoints, een band met collega-kankeronderzoekers.

De kunstzinnige hobby van Allison is niet uitzonderlijk voor een Nobelprijswinnaar. Wie interviews met deze geniën leest, leert dat zij verrassend vaak spreken over de belangrijke rol van creativiteit voor hun werk. ‘Grote wetenschappers zijn creatieve mensen. Muziek en wetenschap gaan vaak hand in hand’, zegt Rachel Humphrey, zanger van Allisons’s band The CheckPoints. ‘Het is de creativiteit van Allison die de kern vormt van zijn wetenschappelijk succes.’ Onderzoek van de University of Michigan bevestigt Humphrey’s vermoedens. 

De hobby’s van Nobelprijswinnaars

In 2008 vergeleek een team van vijftien onderzoekers de hobby’s van Nobelprijswinnaars (periode 1901-2005) met die van collega-wetenschappers. De bevindingen waren opmerkelijk. Nobelprijswinnaars blijken er veel vaker kunstzinnige hobby’s zoals schilderen, fotograferen en glasblazen op na te houden dan hun minder gevierde collega’s.

Onderstaande tabel is uit het boek Het kan ook anders van psycholoog Adam Grant.

Kunstzinnige hobby

Nobelprijswinnaars t.o.v. reguliere wetenschappers

Muziek: een instrument bespelen, componeren en dirigeren

2x vaker

Kunst: tekenen, schilderen, etsen en beeldhouwen

7x vaker

Kunstnijverheid: houtsnijden, mechanica, elektronica en glasblazen

7,5x vaker

Schrijven: gedichten, toneelstukken, romans, korte verhalen, essays en populaire fictie

12x vaker

Optreden: amateurtoneelspelen, dansen en goochelen

22x vaker

 

De IQ-drempel van 120 punten

Volgens psychologen is intelligentie maar tot een bepaalde hoogte van belang. Om uitzonderlijke prestaties te leveren, spreken ze over een IQ-grens van ongeveer 120 punten. Vanaf dat punt zijn er andere factoren die de Nobelprijswinnaar van de wetenschapper onderscheidt. En creativiteit kan dan wel eens de doorslaggevende factor zijn.

Creativiteit is deels aanleg en deels te trainen, denkt de Nederlandse Nobelprijswinaar Ben Feringa. In een interview met Intermediair in 2018 zegt hij: 'Wat ik erg waardeer aan deze onderzoekers is hun creativiteit en de durf om onconventionele wegen te bewandelen. Daardoor onderzoeken zij nieuwe dingen.’

Hoe creatief ben jij?

Tot slot heb ik een opdracht voor je: bedenk zoveel mogelijk manieren om een baksteen te gebruiken. (mijn rijtje lees je aan het eind van de blog)

Dit is een voorbeeld van een divergentietest. Om de vraag te beantwoorden moet je je fantasie gebruiken en in zoveel mogelijk richtingen denken. Er is niet één goed antwoord. Je meet geen analytische intelligentie, maar iets dat dichter aan creativiteit grenst.

Hieronder mijn rijtje.

 Een baksteen is handig als:

  • Extra ballast tijdens een fietstraining.
  • Boekensteun.
  • Onderzetter voor een hete pan op tafel.
  • Deurstop.
  • Om een tarp bij de grond te houden.
  • Voor een rijtje waxinelichtjes.

 

Over Hans van Emmerik
Hans van Emmerik

Vanuit de gedragseconomie en sociale psychologie schrijft Hans van Emmerik evidence-based en praktisch toepasbaar over omgaan met onzekerheid en verandering. Hans is ervaren als externe en interne adviseur op risico- en verandermanagement. Hij adviseert en traint en was onder meer onderzoeker voor het boek: The social psychology of change management.