Home / Blogs / het Ontwikkelaarsgilde / Passie voor talent...
Blog

Passie voor talent...

Passie voor talent...

29 januari 2014 - Bevlogenheid is geen status quo. Maar je kunt er heel gericht duurzaam aan werken. Werken aan je eigen bevlogenheid is plezierig.

Door het Ontwikkelaarsgilde

Als mensen me vragen waar mijn passie voor het optimaal benutten van talenten (ofwel bevlogenheid) vandaan komt, ben ik direct dichtbij mezelf.

Van huis uit kreeg ik de boodschap mee dat ik altijd ‘het beste uit mijzelf moest halen’. Dan was dat vooral gericht op mijn aanwezige kwaliteiten. Niet om mijn 4 voor scheikunde te verhogen naar een 6. Ik kreeg kansen om mijzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Toen ik 16 was deed ik een drijfveren- en beroepskeuzetest, iets wat in die tijd geen gemeengoed was. Al jong heb ik ervaren dat werken met/aan je talent gevoelens van tevredenheid, geluk en erkenning opleverden.

Van dichtbij heb ik ook gezien hoe het anders kan. Mijn vader was gymleraar op een scholengemeenschap en stond t.o.v. zijn academische collega’s onderaan de ladder. Hij gaf les, had het goed met leerlingen, maar zette zich verder niet overmatig in voor de school. In zijn vrije tijd ontwikkelde hij zich tot voorzitter van een grote voetbalvereniging. Hij bracht de club tot bloei, haalde sponsoren binnen en stimuleerde vrijwilligersnetwerken. Wat is de school als zijn werkgever veel van het talent van mijn vader misgelopen!

Uitgeblust

Mijn klanten zijn werknemers (team of individu) die uitgeblust zijn, de motivatie en spirit waarmee ze hun werk zouden willen doen zijn ze door de tijd heen verloren. Mensen die graag weer vanuit hun potentieel willen werken.

Ik help organisaties om zelf op duurzame wijze bevlogenheid in hun waarden te integreren en van daaruit condities te scheppen waardoor medewerkers weer tot bloei komen en vanuit hun talenten toegevoegde waarde leveren.

Dat gaat niet vanzelf. Vaak genoeg worden we afgeleid van ons innerlijke vuur, doen we de dingen omdat we het zo gewend zijn. Omdat het zekerheid (van inkomen) geeft, omdat we bang zijn dat we niet anders kunnen.

Drie jaar geleden maakte ik de overstap om voor mijzelf te beginnen en nog meer vanuit mijn persoonlijke talenten en waarden te werken. Ondernemen is en blijft spannend. De tijden van nu zijn vaak onzeker. En toch zou ik niet anders willen. Omdat ik de dingen doe die ik echt leuk vind en die bij me passen.

Geluksgevoelens

Bevlogenheid is geen status quo. Maar je kunt er heel gericht duurzaam aan werken. Werken aan je eigen bevlogenheid is plezierig. Ik ervaar bij mezelf hoe het gelukgevoelens oplevert! En ook als het tegenzit (sinds een half jaar heb ik last van eenzijdige doofheid waardoor ik mijn dagelijkse energie moet doseren en dat is voor een bezige bij als ik een uitdaging!) prikt bevlogenheid daar uiteindelijk weer doorheen. Bevlogenheid is niet afhankelijk van omstandigheden (is zelfs wetenschappelijk bewezen) maar vind je in jezelf. Je kunt het steeds weer terugvinden én je kunt er voor kiezen om het duurzaam vast te houden!

Annemarie van Weelie (Het Ontwikkelaarsgilde)

Over het Ontwikkelaarsgilde
het Ontwikkelaarsgilde

Het Ontwikkelaarsgilde is een advies- en trainings- collectief voor het oplossen van besturings-, kwaliteits- of samenwerkingsvraagstukken. Dat doen we voor- namelijk voor veiligheidsorganisaties, mediabedrijven, zorgorganisaties en financiële instellingen. Hierbij staan de klant, de mens en de samenwerking centraal. Door onze mensgerichte, praktische en creatieve aanpak komen mensen zelf in beweging en groeien ze. Met als resultaat een organisatie die zich als geheel verbetert.