• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / het Ontwikkelaarsgilde / Wat aandacht krijgt groeit!
Blog

Wat aandacht krijgt groeit!

Wat aandacht krijgt groeit!

05 januari 2014 - Aandacht kost niets en levert zoveel op! Gastgerichtheid begint met aandacht. Aandacht voor wensen en behoeften, aandacht zodat je je gehoord en gezien voelt, aandacht waarmee je meer krijgt dan verwacht. Gerda Welleweerd ziet de mogelijkheden binnen de zorg.

Door het Ontwikkelaarsgilde

Een paar weken terug had ik een afspraak met Sven van der Horst om kennis te maken en te verkennen of we wat voor elkaar kunnen betekenen. Een collega koppelde ons, de afspraak hadden we via email gemaakt. Als locatie kozen we voor een wegrestaurant. En hoe gaat dat als je elkaar nog niet kent? Even googelen hoe hij eruit ziet. Een beetje spannend is het wel, voelt internet-daten zo? Eenmaal aangekomen scan ik snel de aanwezige gasten, maar zie nog geen bekend gezicht. Kan ik mooi nog even naar het toilet. Bij terugkomst zie ik nog niemand. Ik besluit te wachten op een bankje bij de ingang en focus me op de binnenkomende gasten. Na vijf minuten ga ik toch maar eens bellen, Sven blijkt al een tijdje een paar tafeltjes verderop te wachten….

We gaan in gesprek, Sven werkt net als ik als adviseur in de zorg. Hij richt zich hierbij op gastgericht­heid, specifiek vanuit het facilitaire aandachtsgebied en gerelateerd aan zijn ervaring in de horeca. Hij vertelt dat gasten zelden alleen naar een horecabedrijf komen voor het eten en drinken. Mensen zijn meestal op zoek naar een totaalplaatje dat hen aanspreekt. Het eten kan nog zo goed bereid zijn, als het bestek vies is, de muziek te hard staat of de bediening onvriendelijk is, zal men niet snel terugkomen. Gastgericht­heid is een competentie: het vermogen om de (onuitgesproken) behoeften en wensen van interne en externe gasten te herkennen en direct aansluitend te handelen.

Sven en ik zijn het erover eens dat gastgerichtheid ook in zorgorganisaties kan bijdragen aan de beleving van patiënten of cliënten. Hoe onderzoeken we hoe het hiermee staat? Kan het concept van de ‘mystery guest’ ook in zorgorganisaties werken? Ik kom als ‘neppatiënt’ of bezoeker binnen, ervaar hoe welkom ik me voel en hoe er aan mijn (ongeuite) wensen en behoeften tegemoet wordt gekomen. Dat is een mooie aanvulling op de (aangekondigde) bezoeken van de inspectie of certificerende instanties!

We constateren dat gastgerichtheid begint met aandacht. Aandacht voor wensen en behoeften, aandacht zodat ik me gehoord en gezien voel, aandacht zodat ik meer krijg dat ik verwacht. Hoe is het eigenlijk gesteld met de aandacht die we ter plekke ervaren, in het hier en nu, in het wegrestaurant waar we op dat moment zijn? Niet zo best. De serveerster heeft ons onze drankjes gebracht, maar is daarna niet meer in beeld. Ze checkt niet of we het naar onze zin hebben of dat we misschien nog iets willen gebruiken. De waxinelichtjes op de tafels zijn niet aangestoken. Er zo over nadenkend krijgen we een verwaarloosd gevoel. Dat kan veel beter. Commerciëler ook. Want waarschijnlijk hadden we best trek in nog een cappuccino… We nemen afscheid en beloven elkaar om het concept van gastgerichtheid in de zorg nader te verkennen.

Diezelfde dag heb ik ’s middags weer een ontmoeting met iemand die ik niet ken. Een vrouw dit keer, werkzaam als manager in een ziekenhuis. We spreken af in een wegrestaurant. Ik arriveer als eerste. Een gastvrouw heet me al in de hal welkom. Ze vraagt waar ze mij mee kan helpen. Ik geef aan dat ik wacht op een mevrouw die ik niet ken. Ze kijkt rond en zegt dat ze nog niet iemand heeft gezien die dit zou kunnen zijn. Ze zal het voor me in de gaten houden.

Ik ga zitten en na enige tijd zie ik dat mijn afspraak binnenkomt (toch handig, die foto’s op LinkedIn). Door de gastvrouw wordt ze vriendelijk naar mij verwezen. We gaan zitten en bestellen koffie en thee. En we bestellen ze niet, maar krijgen ze toch: een trommeltje met kleine muffins. Wat een aangename en welkome verrassing. Ik voel me welkom, gezien als gast en mijn verwachtingen worden overtroffen. Dus wat doe ik als de gastvrouw mij vraagt of alles naar wens is? Ik bestel nog een kop koffie! Aandacht kost niets en het levert zo veel op, voor zowel gast als gastvrouw. Ik kan niet wachten hiermee aan de slag te gaan binnen de zorg. Wat kan aandacht veel geven en wat zit het in kleine dingen!

Door Gerda Welleweerd - het Ontwikkelaarsgilde

Over het Ontwikkelaarsgilde
het Ontwikkelaarsgilde

Het Ontwikkelaarsgilde is een advies- en trainings- collectief voor het oplossen van besturings-, kwaliteits- of samenwerkingsvraagstukken. Dat doen we voor- namelijk voor veiligheidsorganisaties, mediabedrijven, zorgorganisaties en financiële instellingen. Hierbij staan de klant, de mens en de samenwerking centraal. Door onze mensgerichte, praktische en creatieve aanpak komen mensen zelf in beweging en groeien ze. Met als resultaat een organisatie die zich als geheel verbetert.