• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / 5 tips om je droombaan te vinden
Blog

5 tips om je droombaan te vinden

5 tips om je droombaan te vinden

17 januari 2020 - Ik weet nog goed dat ik middenin mijn dertigersdilemma zat. Ik had net een opleiding tot loopbaancoach afgerond. Ik wist dat ik me niet meer kon verschuilen achter de gedachte dat ik onvoldoende onderlegd was om mezelf coach te kunnen noemen. Maar ja, durfde ik ook verder te gaan? Durfde ik ontslag te nemen? Durfde ik mijn eigen coachpraktijk op te starten? Ik had allerlei twijfels, hoe moest het dan met mijn pensioenopbouw, kon ik wel een administratie bijhouden, waarom zou een klant voor een net afgestudeerde coach als ik kiezen?

Door Manou van Eerten

Tip 1: Overwin je angst en houd de eerste netwerkronde klein

Ga netwerken! Riep mijn omgeving. Verken de markt, vraag hoe anderen klanten krijgen, een administratie bijhouden, hoeveel ze verdienen. Mooie goedbedoelde adviezen, dat zeker, maar ik was doodsbang. Stel je voor dat iemand me zou uitlachen? Me voor gek zou verklaren dat ik dacht dat ik wel eventjes coach kon worden?! Ik ging daarom eerst maar eens te rade bij vrienden en familie. Horen hoe zij reageerden op mijn ambities.

Tip 2: Oriënteer je daarna pas in het netwerk van je netwerk

Na deze oriënterende ronde in mijn eigen netwerk, wist ik dat ik de stap moest maken naar onbekende mensen die werkten in de coachsector. Het voelde kwetsbaar en doodeng, maar ik wist dat dit de enige manier was om verder te komen. Open sollicitatiebrieven schrijven had me nooit veel opgeleverd. Ik koos als eerste een directeur van een trainingsbureau uit, die ik hoog had zitten.

Tip 3: Kies de moeilijke weg, bel mensen

Niet mailen, je moet hem bellen! Riep mijn omgeving weer. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik zijn telefoonnummer intypte op mijn telefoon, hoe mijn vinger twijfelde of ik de groene knop voor bellen zou indrukken en dat, toen de kiestoon eenmaal overging, ik bad om de voicemail.

Tip 4: De gouden zin om ALTIJD te gebruiken

Mijn gebeden werden niet verhoord. Hij nam op! Met een knalrood hoofd stotterde ik dat ik graag een afspraak wilde maken omdat ik me aan het oriënteren was op een vervolgstap in mijn carrière. De gouden zin, je kan je immers altijd oriënteren, of je nou een leuke baan hebt of niet. Ik voelde me echter een minimens en was nog net niet in paniek. Des te groter was de euforie toen hij ‘ja’ zei! Ik danste door de woonkamer!

Tip 5: Ga uit je comfortzone, raak niet in paniek, want de beloning is EINDELOOS

Toen ik hem een paar weken later doodzenuwachtig trof en hij mij ook nog de bevestiging gaf dat hij mij zeker als coach aan de slag zag, kon ik niet meer dankbaar zijn. In de auto op de terugweg heb ik gehuild van geluk.

Dankzij zijn bevestiging durfde ik de volgende stap te zetten. Voor mij was dat met minder aarzeling tegen onbekenden durven zeggen dat ik coach ben en dat ik mijn eigen coachpraktijk wilde beginnen. Het bleek de beste stap in mijn carrière; een coachpraktijk voor twintigers en dertigers met loopbaanvragen en het dertigersdilemma.  

Ik wens je veel lef en doorzettingsvermogen toe bij het oriënteren op een vervolgstap in jouw carriere!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.