• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Beste vaders,
Blog

Beste vaders,

Beste vaders,

13 oktober 2016 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan The ME Company, en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

De laatste tijd ontmoet ik veel jong volwassenen die ’s nachts niet lekker slapen en ongelukkig en gestresst zijn. Het zijn krachtige, jonge mensen die tegenover me zitten. Een jonge ‘viking’ van 27. Sportief en slank, maar totaal uitgeblust vanwege zijn werk en niet meer in staat om ’s avonds nog iets te ondernemen. Als jonge jongen wilde hij professioneel voetballer worden, maar nu is zelfs zaalvoetballen een opgave.

Of de 33-jarige Brabantse die in tranen voor me zit. Niet wetend hoe ze moet stoppen met piekeren, of hoe ze aan haar omgeving (en zichzelf) moet vertellen dat ze een relatie heeft. Hoe kan het dat zulke jonge mensen zo met zichzelf in strijd zijn?

Ik werk graag met een variant op de methodiek van (familie)opstellingen. Ik laat mijn klanten met houten figuren op een bord hun coachvraag visualiseren. De plaats van de familie, de partner en vrienden zijn daarin een belangrijk onderdeel. Vaak positioneren deze dertigers zich alleen in het midden, eenzaam en ver van iedereen vandaan. Als ik hen vraag om de gewenste toekomstsituatie neer te zetten, worden de belangrijke mensen in hun leven dichterbij gezet. De behoefte aan beter contact met hun ouders en aan erkenning van hun keuzes, en het verlangen naar een goed gesprek over vroeger, komen dan naar voren. Wat belemmert hen in hun familierelaties?

Dochters vertellen me dat ze van hun vader moesten stoppen met huilen, en dat ze zich nu geen raad weten met hun gevoelens. Zoons vertellen me dat ze niet weten of hun vader trots op ze is. Ik hoor verhalen over vaders die niet praten over hun gevoelens en merk hoe moeilijk dertigers het vinden om daarmee om te gaan.

Ik vraag me dan af of vaders wel beseffen hoe belangrijk ze zijn voor hun kinderen. Enkele feiten uit onderzoek[1] (2010): een goede hechting met je vader is een betere voorspeller van succesvol functioneren, dan een goede hechting met je moeder. Een betrokken vader zorgt ervoor dat zonen zich beter aan de regels houden, hun impulsen beter kunnen beheersen en beter presteren. Bij dochters leidt die betrokkenheid tot meer zelfvertrouwen, minder kans op een depressie, minder stresshormonen en betere prestaties. Bovendien nemen ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen succes en geluk en leren ze hoe ze met jongens en mannen om moeten gaan.

Wellicht was u dit al bekend, maar toch deze milde reminder. De huidige generatie dertigers wil namelijk zo graag aan alle verwachtingen voldoen en maximaal presteren, dat ze best een steuntje in de rug kan gebruiken.

[1] D. Eimers (2010), S. Pont, L. Tavecchio, H. Bos

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.