• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / De kracht van complimenten
Blog

De kracht van complimenten

De kracht van complimenten

02 maart 2017 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan The ME Company, en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

1 maart was het weer Nationale Complimentendag! Een moment om stil te staan bij hoe vaak we waardering uitspreken voor de ander en hoe je dat kan doen. Door het uitroepen van zo’n dag erkennen we het belang van het zien van de goede intenties van de ander, én de inspanningen om het goede te doen bij de ander. Dit heeft veel betere effecten dan straffen en belonen op basis van resultaten. Het leidt tot meer gemotiveerde medewerkers, vrolijkere kinderen en prettigere mensen. En toch: het lukt ons maar moeilijk.

Laatst verzuchtte iemand in een teamcoach-sessie nog: ‘Waarom kunnen we elkaar niet wat vaker complimenteren?’ In teams wordt behoorlijk wat gemopperd en geklaagd over de organisatie, over klanten en over medecollega’s. Dat zorgt allemaal voor negatieve energie waarvan we inmiddels weten dat die stress doet toenemen, met alle gevolgen van dien.

Maar hoe geef je complimenten?! We hebben allemaal geleerd hoe we feedback moeten geven. In de praktijk betekent dat vaak dat we beginnen met iets positiefs om vervolgens snel over te schakelen naar een punt van kritiek. De ontvanger zit simpelweg te wachten op de ‘maar’. Zo moet het dus niet. Maar hoe dan wel? De methode van Solution Focus (Furman 2011) bevat allerlei tips:

1. Maak je compliment concreet en persoonlijk
‘Je ziet er goed uit’ komt veel minder krachtig over dan: ‘Wat staat die jurk je mooi’. Let daarbij ook op het verschil met: ‘Wat heb je een mooie jurk aan.’ Dat is namelijk een compliment aan de ontwerper van de jurk of aan jou omdat je in staat was zo’n mooie jurk te vinden. Maar het zegt niet dat jij er per se mooi uitziet.

2. Erken de goede intenties van iemand
‘Ik zie dat je hard hebt gewerkt om je projectrapport af te krijgen. Dat moet niet altijd even makkelijk zijn geweest.’ Je erkent iemands betrokkenheid bij een project en de moeite die hij of zij er in heeft gestoken. Het compliment zal iemand trots maken en stimuleren om het een volgende keer weer zo te doen.

3. Bedanken
Iemand bedanken is een natuurlijke manier om positieve feedback te geven. Het is een vaardigheid die een positief effect heeft op alle relaties. Probeer maar eens een collega een week lang bewust te bedanken, ook voor dingen die je normaal vindt en verwacht van die collega. Hoe is de relatie met deze collega na een week?

4. Het vraag-compliment
Het doel van de vraag is om een gevoel van trots op te roepen bij de ander. Dit doe je door nieuwsgierigheid te tonen en vragen te stellen over het eindresultaat Een voorbeeld? ‘Je hebt erg lekker gekookt vanavond. Wat is je geheim?’ Of: ‘Hoe is het je deze keer gelukt de deadline te halen? Wat heb je precies gedaan?’

Door positief te stimuleren en de nadruk te leggen op complimenteren en belonen in plaats van op wat er fout gaat, verandert er veel ten goede van een relatie. Sterker nog, het is het meest effectieve middel om gewenst gedrag te versterken, terwijl het gevoel van eigenwaarde wordt vergroot. Probeer het maar eens een week :)

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.