• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / De wil is het begin van al het lijden
Blog

De wil is het begin van al het lijden

De wil is het begin van al het lijden

12 februari 2019 - Manou van Eerten werkt vanuit The ME Company en richt zich in haar coachpraktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Wil je me helpen ontdekken wat ik ècht wil? Het is vaak een vraag die young professionals aan mij stellen in een eerste coachgesprek . Dat is twee maal willen. Natuurlijk wil ik dat als loopbaancoach, vanzelfsprekend. Maar met het stellen van deze vraag is het coachtraject eigenlijk al begonnen! Dat simpele woordje willen is eigenlijk de oorzaak van de coachvraag. Wat ik daarmee bedoel? Zouden we geen wil hebben, dan zou het leven namelijk een stuk aangenamer zijn. Sommige filosofen stellen dan ook dat de wil het begin is van al het lijden. Ze hebben daarmee een punt. Het probleem is immers dat je je wil niet zomaar ‘uitzet’. Sterker nog, zodra je bereikt hebt wàt je wilt, hopt je wil spontaan over naar iets anders, zodat je blijft verlangen naar iets nieuws, iets beters.

Het welvarende huisje-boompje-beestje-ideaal

Dat is waar ik op inhaak. Wat zou je dan willen, waar droom je van? Dat is een moeilijke vraag. Maar als je vraagt wat deze young professionals willen bereiken, dan is dat dezelfde welvaart die ze kenden toen ze opgroeiden, dezelfde gezinssituatie waar ze zelf in opgroeiden, een ideale partner al swipend vinden. Deze generatie streeft een ideaalbeeld na gebaseerd op een idealistisch en welvarend huisje-boompje-beestje-idee. Bovendien denken jonge mensen vaak dat hun leven zich in een opwaartse lijn ontvouwt, schreef Menno de Bree onlangs in een column voor het Financieel Dagblad. Dit verklaart de loopbaanvraag van de twintiger en dertiger. Hij weet wat hij wil in de toekomst, maar heeft geen enkel idee wat hij in het heden moet doen om dat te bereiken.

De schaamte van de dertiger

Een baan is al snel niet leuk meer. Bijna driekwart van de twintigers en dertigers kampt immers met een dertigersdilemma en/of loopbaanvragen. En met snel bedoel ik binnen zes tot twaalf maanden. Dan vindt de eind twintiger, begin dertiger dat hij/zij het lang genoeg geprobeerd heeft om zich een weg te banen. Het enige alternatief wat dan rest, is ontslag nemen en op zoek gaan naar een andere werkgever. Werkgever noch werknemer hebben elkaar tijdig perspectief geboden op wat andere mogelijkheden zouden kunnen zijn geweest. Dan waren beelden wellicht bijgesteld. Nu niet. Jammer en ik denk ook meestal onnodig. Was er meer tijd geweest, meer feedback, meer ruimte voor vragen stellen, zeker bij het aannameproces, dan had een een ontslag voorkomen danwel uitgesteld kunnen worden.

Het gevoel van ongelofelijk falen

Dus als je eenmaal een carrièrepad te pakken hebt, dan waan je jezelf gelukkig. Dan ben je bereid daar hard voor te werken. Vaak harder dan nodig is om te overleven. Werk is immers niet alleen een deel van je sociale en economische leven geworden, het is ook een deel van je identiteit. En laat dat nu net de beste motivatie zijn om jezelf maximaal te willen stretchen om verwachtingen waar te maken. Je moet van goede huize komen om dan te durven toegeven dat je maar wat deed toen je een studie of een baan koos. Dat voelt als ongelofelijk falen. Het wordt dan een stuk begrijpelijker dat twintigers en dertigers liever naar een coach gaan, dan hun eigen familie, collega’s of vrienden inlichten over hun loopbaanstress. Een coachtraject is dan een broodnodig cadeautje aan jezelf.

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.