• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Dromen waarmaken
Blog

Dromen waarmaken

Dromen waarmaken

20 december 2016 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan The ME Company, en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Kortgeleden was ik in Marokko voor het uitdenken van een coachreis. Op reis met een groep twintigers en dertigers is voor mij een droom. Ik houd van reizen, avontuur en vreemde culturen. Het vervult me. Door mijn reislust te combineren met mijn beroep als coach, gaat een wens in vervulling waarvan ik nooit dacht dat die uit zou komen. U begrijpt dat ik tijdens deze reis door het land huppelde van blijdschap. Dromen is leuk, maar dromen waarmaken is nog leuker!

Mijn klanten komen vaak met een droomgerelateerde vraag: kan je me helpen uitzoeken wat mijn passie is, of waar ik energie van krijg? Eigenlijk zeggen ze hetzelfde als Confucius met zijn beroemde uitspraak: ‘Geef me de baan die bij me past en ik hoef nooit meer te werken!’ Maar hoe vind je die?

Stap 1: Begin bij wat er is
Schrijf voor jezelf op waar je energie van krijgt. Op die manier kom je erachter wat de rode draad is in jouw week. Is het meestal in de ochtend dat jij lekker in je energie zit? In relatie tot anderen, of juist als je tijd hebt om de inhoud in te duiken? Achterhaal voor jezelf wat jou een goed gevoel geeft.

Stap 2: Ga in gesprek met anderen
Soms is stap 1 makkelijker gezegd dan gedaan. In gesprek gaan met anderen kan dan helpen. Wanneer hebben zij het idee dat ze vanuit hun passie werken? Wat betekent ‘passie’ voor hun? Kies mensen uit waarvan jij denkt dat zij al hebben waargemaakt waar jij naar verlangt.

Stap 3: Visualiseer je toekomstideaal
Droom, visualiseer, fantaseer, creëer beelden, scheur plaatjes uit tijdschriften, teken, maak een moodboard, een mindmap. Wat je ook aanspreekt, verlaat de rationele hersenhelft en deel je beelden met anderen. Welke stappen hebben anderen genomen om te komen waar ze nu zijn? Hoe zijn ze begonnen? Wat was de eerste stap? Hoe durfden ze die te nemen?

Stap 4: Maak een actieplan
Dat klinkt logisch, maar hoe maak je van het verwezenlijke van een droom een realistisch actieplan? Op een creatief moment maakte ik eens een kijkdoos (ja, zoals vroeger op de basisschool!) over heden en toekomst. Hoe dieper je de kijkdoos inkeek, hoe meer je zag van mijn dromen en ambities voor de komende jaren. Helemaal achterin had ik een horizon geplakt van een ver land. Over vijf jaar zou ik met een groep mensen op reis gaan. Nooit gedacht dat die kijkdoos meer was dan alleen maar plaatjes kijken.

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.