• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Het zijn net mensen…
Blog

Het zijn net mensen…

Het zijn net mensen…

14 november 2016 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan The ME Company, en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

De aanleiding voor dertigers om een coachtraject in mijn praktijk te volgen, is veelal werkgerelateerd. Ze hebben een aantal jaar gewerkt, zijn soms van baan geswitcht, maar hebben toch een ‘is dit alles’-gevoel. Weet u nog, dat liedje van Doe Maar? Dertigers zeggen niet gelukkig te zijn in hun werk en willen dit natuurlijk wél. Waar oudere generaties vooral een baan zochten om hun gezin te kunnen onderhouden en leuke dingen te kunnen doen, wil de huidige generatie dertigers ook geluk vinden. Dat maakt werken soms lastig, want je stelt andere eisen aan een baan én aan jezelf. Wat is geluk in je werk? Of werken vanuit je passie? En hoe kom je erachter van wat voor werk jij gelukkig wordt?

Ik raad mijn klanten dan aan om te netwerken. Een methode die tegenwoordig tachtig procent van de banen oplevert. Via een eigen netwerk worden er veel banen gevonden. Vragen aan het netwerk kunnen zijn: Hoe hebben anderen een baan gevonden waarin ze gelukkig zijn? Wat is voor hen geluk? En is het een haalbaar scenario? LinkedIn is dan een handige tool. Zodra je je profiel en netwerk hebt bijgewerkt, kun je online zien wie er in jouw netwerk zit. Via LinkedIn kun je iemand uit jouw netwerk bijvoorbeeld vragen jou aan een ander te introduceren.

Wanneer je met iemand in contact bent gekomen, raad ik mensen aan om het gesprek pas te beëindigen met weer een nieuw contact. Vraag je gesprekspartner hierover na te denken. Hij heeft je immers enige tijd gesproken en een beeld gekregen van wat je zoekt. En met een nieuw contact kun jij weer verder netwerken. Dit maakt je misschien kwetsbaar, maar het is ook heel spannend!

De eerste keer dat ik zelf iemand belde voor een netwerkafspraak, hoopte ik stiekem op een voicemail, zodat ik die kon inspreken of een (lafhartig) mailtje kon sturen. Toen degene opnam (lichte paniek!), was ik dolgelukkig dat hij mijn rode hoofd door de telefoon niet kon zien. Temeer toen ik stamelde dat ik me aan het oriënteren was op een vervolgstap in mijn carrière en vroeg of hij een keer met me wilde koffiedrinken voor advies. U wilt echter niet weten hoe gelukkig ik was toen hij simpelweg ‘Ja, natuurlijk.’ antwoordde. Ik danste door de kamer! Ik was euforisch!

Dit gesprek was voor mij doodeng en ik voelde me uitermate kwetsbaar, maar het gaf me ook de grootste kick. Het betekende voor mij een eerste stap in de carrièreswitch waar ik zo naar verlangde (het worden van coach). Ik raad iedereen dan ook aan te netwerken. Wees niet bang voor degenen die je gaat benaderen. Ook zij zijn net mensen ;-)

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.