• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Hoe ontzuiling leidt tot het streven naar perfectie
Blog

Hoe ontzuiling leidt tot het streven naar perfectie

Hoe ontzuiling leidt tot het streven naar perfectie

14 mei 2019 - Vaak krijg ik de vraag hoe het kan dat mensen steeds jonger burn-out en stressklachten krijgen? Niet dat daar een eenduidig antwoord op is, maar toch een poging.

Door Manou van Eerten

Toen de verzuiling nog bestond, was er veel meer structuur in de samenleving; je trouwde met iemand binnen dezelfde zuil, je ging naar de school, voetbalvereniging of kerk binnen jouw zuil. Ook qua werk deed je wat er binnen de familie paste of je trad in de voetsporen van je vader of moeder. Er was een stuk minder keuzevrijheid en daardoor was het maken van keuzes minder stressvol.

Niet succesvol zijn, is je eigen schuld!

Nu die keuzevrijheid enorm is toegenomen, we zelf de keuzes voor een baan, school of vereniging moeten maken én we persoonlijk verantwoordelijk zijn geworden voor het al dan niet succesvol zijn, zijn we een stuk kwetsbaarder geworden. We hebben ons persoonlijk verbonden met onze professie. Werk is een belangrijk deel van onze identiteit geworden. Niet succesvol zijn in je werk, is dan een vorm van persoonlijk falen. En dat is wel het laatste dat je wilt als je net op de arbeidsmarkt komt als twintiger of dertiger. De vraag: wat wil je later worden, is daarmee supercomplex geworden. Helemaal als je je baan niet leuk vindt, want wat dan wel? Oef!

‘Ik schaam me kapot dat mijn leven nog steeds niet perfect is’

In mijn coachpraktijk hoor ik regelmatig verhalen die nog niet eerder gedeeld zijn met vrienden en familie. Er lijkt wel een taboe te zijn ontstaan op menselijk zijn. Terwijl daar juist de antwoorden liggen! Het delen van verhalen, van levensvragen en van twijfels leveren verbinding op. Verbinding die broodnodig is als je net de arbeidsmarkt betreedt en nog moet ontdekken hoe het allemaal werkt. Helaas sluiten we ons in de dagelijkse ontmoeting veelal af met headphones en onze smartphones.

De gevolgen zijn dan ook dramatisch. Meer dan de helft van de millennials voelt zich tegenwoordig eenzaam of in een vorm van isolement, blijkt uit onderzoek. Daarbij hebben veel twintiger of dertiger een beeld voor zichzelf gecreëerd over wat volgens hen het perfecte leven is. Dit hebben ze niet gecheckt op realisme, maar op verwachtingen van zichzelf en van elkaar. Helaas, want als je niet alleen met leeftijdgenoten zou uitwisselen maar ook met je familie en andere generaties, dan zouden veel verwachtingen kunnen worden bijgesteld en de stress verminderd worden.

Daarom een opdracht:

Blijf het komende uur in het hier en nu. Geen mail checken, geen appjes beantwoorden, nee, gewoon wezenloos uit het raam kijken, in stilte ongemakkelijk tegenover elkaar zitten en je vervelen. Want als ergens antwoorden liggen op al die stressklachten dan is het wel in verveling, de essentiële oplaadtijd voor je hersenen.

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.