• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Keuzestress, een aanwijzing voor het dertigersdilemma
Blog

Keuzestress, een aanwijzing voor het dertigersdilemma

Keuzestress, een aanwijzing voor het dertigersdilemma

10 november 2017 - Het leven vraagt veel van ons, zeker als je als dertiger midden in het leven staat. Daarbij wil je voldoen aan de verwachtingen van anderen en bovenal die van je zelf. Dingen moeten immers wel goed gaan, meer dan goed zelfs, perfect eigenlijk. Daardoor kan je moeilijk keuzes maken, dat kan tot in de kleinste details effect hebben. Zo kan je bijvoorbeeld ’s ochtends moeite hebben met beslissen welke outfit je aan moet doen (een blauwe of grijze trui?). Of een cadeautje voor iemands verjaardag kopen kan een urenlange tocht door de stad zijn. En waarom?

Door Manou van Eerten

De angst dat je de verkeerde trui aantrekt of een mogelijke afwijzing van je vriend dat het cadeautje niet leuk genoeg is, zorgt ervoor dat je blijft zoeken naar de beste keuze. Alles om een mogelijke fout buiten te sluiten.

 

Spontaan

Op dit niveau kan je nog zeggen, hoe erg is dat? Maar wat als je daardoor meer werkt dan goed voor je is? Te lange dagen op kantoor maakt dat je daardoor te weinig slaapt, piekerend wakker ligt, sneller geïrriteerd raakt, regelmatig tegen je partner snauwt, minder sport of juist alleen prestatiegericht bent, vul zelf maar aan. Laatst vertelde klant Johan (34): “Ik merk dat keuzes maken me makkelijker af begint te gaan. Mijn vriendin had van vrienden gehoord over een goeie film. Ze stelde voor om er spontaan naartoe te gaan toen we in de stad waren. Normaal had ik eerst op mijn telefoon gecheckt hoe de film beoordeeld werd en wat de beste tijd was om te gaan qua drukte. Nu ben ik gewoon de meest nabije bioscoop ingestapt en heb een kaartje gekocht. Dat beviel. We hebben een hele leuke middag gehad!”

 

Satisfier of maximizer?

Het gaat hier om een keuze te maken vanuit je eigen standaard of het maximale uit iets willen halen vanuit vergelijkingen met anderen. Ook wel het verschil tussen satisfiers en maximizers genoemd (Schwarz, 2004). Een maximizer wil de beste keuze maken ten opzichte van anderen. Een satisfier maakt een keuze op basis van rationele criteria binnen de mogelijkheden van dat moment (hoeveel tijd heb je om een cadeau te kopen en hoeveel tijd wil je eraan besteden?). Een satisfier kiest een optie die voldoet aan diens eigen standaarden. Uit onderzoek blijkt dat we daar doorgaans gelukkiger van worden.

 

Wat te doen?

Dus wat vertelde ik Johan bij zijn keuzestress?

1. Blijf zo ver mogelijk weg van onderlinge vergelijkingen, aangezien die je (onbewust) verleiden om geen keuze te maken en te blijven piekeren.

2. Betrek iemand bij het maken van je keuzes, zodat je inzage krijgt in je keuzeproces. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen een blauwe of grijze trui?

3. Accepteer de eerste mogelijkheid die voldoet aan je rationele standaarden. Voelt raar, maar is zeker aan te bevelen! Uiteindelijk willen we immers allemaal het geluk van de satisfier ervaren!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.