• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Laat de controle los in 6 stappen
Blog

Laat de controle los in 6 stappen

Laat de controle los in 6 stappen

03 december 2018 - Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van 20- en 30ers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching en Erkend Coach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op.

Door Manou van Eerten

Wie is je rolmodel? Dat is een vraag die ik vaak stel aan de millennials in mijn coachpraktijk. Vaak moeten ze even over deze vraag nadenken, zeker als ze moeten onderbouwen waarom. Maar terwijl ze erover nadenken, stijgt de energie al snel. Dan vertellen ze bevlogen over wie ze bewonderen, een vader, een tante. Over diens deugden en talenten die ze zelf ook graag uitdragen. De grote vraag is vaak, hoe?

Hoe kan je de wereld verbeteren?

Bij de jongste generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, gaat het dan vaak over deugden als van betekenis willen zijn, iets bijdragen aan de maatschappij en de wereld verbeteren en duurzamer willen maken. Daarom in deze blog een rolmodel die dat ten uitvoer brengt: reclame maken én de wereld verbeteren. Zelf geen millennial, maar hij combineert deze deugden maximaal. Ik heb het over reclamemaker Mark Woerde van Lemz.

Mark Woerde, iemand die dat op grote schaal probeert

Begin dit jaar nam hij het fanatische initiatief om vriendschap te bevorderen tussen mensen met verschillende geloven. Hij liet 22 religieuze leiders, onder wie paus Franciscus, de dalai lama en swami Ramdev, een oproep tot vriendschap inspreken in een videoboodschap. Hij ontving hiervoor de vredesprijs van de Verenigde Naties, de Global Business & Interfaith Peace Medal.

Ik trof hem op een business symposium van de School of Life over The Future of Organisations in een panel. Ik was meteen onder de indruk. Zeker toen ik erachter kwam wat hij allemaal heeft gedaan; hij lanceerde bijvoorbeeld Burendag en bedacht een digitale, erotische robot tegen webcamsextoerisme. Hij ontving er vele prijzen voor.

Oefen hoe je de controle los kan laten

Op het symposium gaf hij een simpele oefening over hoe je je brein kan trainen controle los te laten. Hij vertelde hierover, omdat veel creatieve geesten zichzelf hinderen bij het oplossen van complexe problemen. Het is een mechanisme om de eigen kwetsbaarheid te beschermen, stelt hij. Woerde heeft er zelf ook last van en ging daarom op zoek naar oplossingen. Deze oefening kreeg hij van niemand minder dan de dalai lama!

Ik wil deze oefening daarom graag met jullie delen. Ik acht de dalai lama een wijs en kundig mens en ook de initiatieven die Woerde ondernam liegen er niet om. Wie weet helpen ze jou?

  1. Neem de krant en zet je klok op 10 minuten
  2. Kies een willekeurig wereldprobleem
  3. Absorbeer het probleem en denk na over een oplossing
  4. Stop met nadenken over dit probleem als de wekker gaat
  5. Laat het los en ga over tot de orde van de dag :)

Door dit elke dag te doen, leer je je brein niet te verzanden in details en zonder je gezond verstand te verliezen.

SUCCES!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.