• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / 'Mag ik ook 'slapen' antwoorden?'
Blog

'Mag ik ook 'slapen' antwoorden?'

'Mag ik ook 'slapen' antwoorden?'

14 april 2016 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan Het Groei Atelier en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Het is ons tweede gesprek. Ik weet dat ze gaat emigreren naar Zuid-Afrika en op zoek is naar een baan die bij haar past. Haar vriend gaat daar werken als expat en zij gaat mee, maar wat wil zij gaan doen? Ze wil niet ‘echtgenoot van’ worden.

Ik val even uit mijn coachrol als ze me vertelt dat ze vorige week is getrouwd voor de burgerlijke stand. Alleen met familie. Het moest voor hun beider werk- en verblijfsvergunning. Maar trouwen is toch niet zomaar iets, dat vertel je nu pas? Nee, dat vond zij ook, maar het ging allemaal zo snel, de nieuwe baan, het ontslag nemen, haar huis opzeggen. Ze was er nog niet aan toe gekomen om dit te vertellen. Ik kijk haar met grote ogen aan. Het afscheidsfeest zal ook een bruiloftsfeest zijn, continueert ze. Ik laat een stilte vallen. Er ligt veel op haar bordje: emigreren, trouwen, voor het eerst samenwonen en dan ook nog coaching om een carrière switch te maken. En dat moet allemaal voordat je vertrekt? Vraag ik. Ja, zegt ze, Ik denk dan ‘Kom op, Sas, suck it up, niet zeuren. Nog één maandje.’

Dit overkomt veel dertigers: er ontstaat een illusie dat alles tegelijk in een leven gepropt moet worden. Een perfect leven waarin ‘alles’ zit. Bovendien zijn er dankzij internet en sociale media veel voorbeelden van mensen die mooier, slimmer, rijker of succesvoller zijn. Het vergelijken maakt de dertiger ongelukkig en daarom vraagt deze nog meer van zichzelf. Het streven naar perfectie en vergelijken met anderen lukt immers alleen met een flinke portie strengheid en prestatiezucht.

Ik laat Saskia voor zichzelf opschrijven wat ze zojuist zei. Ze kijkt ernaar en schrikt. Zo op papier is het heel confronterend. Ze bekent:  Ik zeg dit heel vaak tegen mezelf.. In onze gesprekken vallen meer van die zinnetjes. Er zit veel ‘moeten’ en ‘willen’ in. Als ze allemaal onder elkaar staan, vraagt ze: Ik snap wel dat dit me stress geeft, maar hoe krijg ik die gedachten uit mijn hoofd?

Het is belangrijk om iemand verbinding te laten maken met zijn gevoel en lijf.  Want simpelweg vertellen dat vergelijken je ongelukkig maakt, helpt niet. Dat weet Saskia zelf ook wel. Wat vind je zelf belangrijk om nog te doen? Vraag ik. Ik ben zooo moe, zegt ze, mag ik ook 'slapen' antwoorden? Ha! Daar is de verbinding met het lijf!

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.