• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Omgaan met levensstress
Blog

Omgaan met levensstress

Omgaan met levensstress

07 april 2017 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan The ME Company, en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Wanneer mensen beginnen met een coachtraject is dat vaak omdat ze ergens mee willen stoppen of iets anders willen gaan doen. In het geval van loopbaancoaching bijvoorbeeld, gaat het over stoppen met een baan, ontdekken wat een leukere baan is en bedenken welke stappen je moet zetten om daar te komen. Een eerste kennismaking met een coach eindigt vaak met de vraag: Wil je me helpen met het maken van een stappenplan?

Dat lijkt een logische vraag, maar het is niet de crux van het vraagstuk. Mensen weten vaak heel goed wat hen te doen staat; welke stappen ze moeten nemen. Dus hoe komt het dat het dan toch niet lukt?! Eigenlijk is dat heel simpel: we nemen niet de tijd om te horen wat we diep van binnen willen, om ons voor te bereiden en om voldoende rust te nemen om het daadwerkelijk te doen.

Vorige week kwamen deelnemers terug van onze coachreis naar Marokko. Stuk voor stuk had de tijd die ze daar voor zichzelf hadden wonderen gedaan. De rust en de onbekende omgeving zorgden ervoor dat ze niet konden weglopen van wat ze diep van binnen wisten.

Zo werd een jonge moeder zich bewust van een enorm schuldgevoel. Ze vond dat ze – vanwege haar werk - te weinig bij haar kinderen was en voelde zich zelfs schuldig wanneer ze thuis was en eigenlijk wilde werken. Dit dilemma ging ze uit de weg door nog meer te gaan doen. Stilstaan bij de vraag of ze de juiste keuzes maakte, durfde ze niet. En dat zorgde voor piekeren, slecht slapen, stress, en een kort lontje. Toen ze tegen haar kinderen begon te snauwen om niets, werd de urgentie zo hoog dat ze stappen wilde ondernemen. Voor haar was dat de coachreis naar Marokko.

Daarom drie tips om met levensstress om te gaan:

1. Huur een expert in
Niets gaat vanzelf en een professional die weet hoe je belemmeringen overwint, kan veel betekenen. Of het nu gaat om afvallen, meer sporten of een nieuwe baan. Niet voor niks lukt het je niet in je eentje: je bent een leek op dat gebied.

2. Bereid je voor op stressmomenten
Je kan er vergif op innemen dat er een moment komt waarbij terugval op de loer ligt. Zo’n moment gaat vaak gepaard met stress. Je grijpt terug naar slecht eten, slaat een avondje sporten over of stelt een netwerkgesprek uit. De excuses die je dan bedenkt, kun je al voorspellen. Bereid je goed voor op stressmomenten terwijl het nog goed gaat, zodat je kunt vasthouden aan je doel totdat het gevaar op een terugval is overgewaaid.

3. Vier je successen
Niets is moeilijker dan gemotiveerd blijven en doorgaan. Beloon jezelf daarom na kleine successen en niet pas als je de eindstreep hebt bereikt. Dus niet pas als er tien kilo af is, maar als je de eerste week diëten hebt volgehouden. Bedenk voordat je start wanneer en hoe je jezelf gaat belonen.

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.