• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Pak je stress aan!
Blog

Pak je stress aan!

Pak je stress aan!

27 maart 2019 - Manou van Eerten werkt vanuit The ME Company en richt zich in haar coachpraktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Als een twintiger na zijn afstuderen de arbeidsmarkt betreedt, wil hij drie dingen: werkervaring opdoen in het nieuw geleerde vakgebied, geld verdienen en betekenisvol werk doen. De huidige generatie twintiger en dertigers wil graag de maatschappij verbeteren en streeft een duurzame wereld na. Plat gezegd willen millennials anderen gelukkig maken. Ze hebben daarbij hoge verwachtingen van zichzelf en hun werkgever. De praktijk valt daarbij vaak tegen. Dat leidt tot veel stress en burn-outklachten. Het lijkt zelfs of mensen tegenwoordig steeds jonger worden wanneer ze stressklachten krijgen! Hoe kan dat?

Drie oorzaken van te veel stress

De context van deze generatie verklaart veel stress:

  1. Millennials verdienen gemiddeld twintig procent minder dan voorgaande generaties als gevolg van flexibele arbeidscontracten
  2. Ze hebben meer moeite met het handhaven van een gezonde werk/privébalans door de negatieve effecten van nieuwe technologie en de 24/7 werkcultuur. Werken is een ding geworden in plaats van een plek.
  3. Ze betreden de arbeidsmarkt met een gemiddelde studieschuld van 24.000 euro.

De impact van zoveel stress op dertigers

Het effect is dat millennials een geringere opbouw van eigen vermogen hebben en daardoor moeilijker een eigen woning kunnen kopen. Hun woonsituatie kan, zeker in de grote steden, dus een stressfactor zijn. Een tweede effect is de negatieve impact van technologie als social media en smartphones op de gezondheid van haar gebruikers. Zo is 63 procent van de millennials een constant checker (dat is die groep die vergroeid lijkt met hun telefoon en tablet), voelt 44 procent zich eenzaam door de technologische hulpmiddelen en zeker 12 procent heeft last van serieuze angst en stressklachten. Dat is het dubbele van toen de Babyboomers dertig jaar waren! (American Psychology Association, 2018)

Het ergste is dat deze stress kan leiden tot ernstige fysieke en emotionele gezondheidsklachten. Denk aan een te hoge bloeddruk, lage immuniteit, hartfalen, depressie en een kort lontje. Bovendien leidt teveel stress tot verminderde werkprestaties en focus. Zie hier de verklaring voor het aantal loopbaanvragen en  jobhoppers onder deze generatie.

Wat doe je aan zoveel stress?

Het goede nieuws is dat we veel kunnen doen om stress hanteerbaar te maken. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel praktische oplossingen hoe je minder verknocht kan raken aan je telefoon. Maar even zo belangrijk is het om gezonde manieren te ontwikkelen om ons open te stellen voor de schoonheid van het leven:

  1. Verken de mogelijkheden voor verbetering: Spreek bijvoorbeeld met je leidinggevende over de manier waarop deadlines worden gesteld en hoe je kwaliteit kan leveren zonder structureel te hoeven overwerken.
  2. Cultiveer empathie: Exploreer hoe je de stress kan verminderen door je hart open te stellen voor anderen. Stressveroorzakers liggen immers vaak buiten onze invloedsfeer. In dat geval, verander je relatie met de stressor, bijvoorbeeld door compassie naar de persoon te sturen of iemand vragen te stellen over diens leven en beter te leren kennen.
  3. Toon je kwetsbaarheid: bagatelliseer je stress niet als een luxeprobleem, maar vindt gezonde manieren om je open te stellen. Toon je kwetsbaar bij mensen die je vertrouwt en hoor hun perspectieven over hoe je met een situatie om kunt gaan. Er is namelijk net zoveel ruimte voor verbinding en vertrouwen als voor stress en pijn, aldus de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown.

Hoe meer we dit oefenen, hoe meer we ons zullen realiseren dat we er samen in zitten. Je bent echt niet de enige!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.