• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Stressed out?! Wat je altijd al wilde weten over hoe je dertigers kan helpen met burn-outklachten
Blog

Stressed out?! Wat je altijd al wilde weten over hoe je dertigers kan helpen met burn-outklachten

Stressed out?! Wat je altijd al wilde weten over hoe je dertigers kan helpen met burn-outklachten

18 april 2018 - Manou van Eerten werkt vanuit The ME Company en richt zich in haar coachpraktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Misschien ken je het wel. Je bent eind twintig, begin dertig, je werkt veel en hard. Je hebt last van stress. Je geeft alles wat je hebt, maar het helpt niet. Op het werk zijn vacatures, mensen houden zich niet aan afspraken, een weinig sterke leidinggevende. Je probeert op te vangen wat lukt. Je neemt taken van anderen over, controleert anderen, werkt voor twee. Je bent zo moe! Daarbij komt je relatie thuis onder druk te staan. Je zegt sociale afspraken af en ligt ’s avonds uitgeteld in bed, maar de slaap vatten lukt niet.

Herken je dit? Grote kans dat je een vrouw bent!

Vrouwen versus mannen met burn-outklachten

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat één op de vijf vrouwen tussen 25 en 35 jaar last heeft van burn-outklachten. Dit staat tegenover het landelijk gemiddelde van één op de zeven mensen. Hoe komt het toch dat juist jonge vrouwen zoveel stress hebben? Het blijkt dat deze groep zich het meest opgejaagd voelt in onze samenleving. Vrouwen vinden het moeilijker om te zeggen wat ze nodig hebben. Ze lijden in stilte als hun inzet niet erkend wordt. Mannen daarentegen durven sneller van zich af te bijten en grenzen aan te geven.

De pleaser in ons

Dat herken ik zelf ook wel. Je wilt alle ballen in de lucht houden: èn goed werk leveren, èn een goede partner zijn, een goede moeder, dochter, vriendin, etc. Alles moet goed of beter zijn. Ik kan dan vastlopen in het willen voldoen aan ieders verwachtingen. Mijn neiging om te pleasen gaat dan ten koste van mezelf. Maar dat zeg je natuurlijk niet hardop.

Niemand hoort je

Tot overmaat van ramp zwak je de situatie bij vragen namelijk af: beetje te druk,niet zo leuk en misschien wat veel op. Niemand heeft het door, terwijl de symptomen er niet om liegen! Inmiddels slaap je slecht, heb je een kort lontje en werk je structureel over waardoor je niet aan ontspanning toekomt.

Perfectionisme en hooggespannen verwachtingen aan zichzelf zitten de dertiger in de weg. Een moment van rust en de vraag wat je nodig hebt leiden tot andere antwoorden: stress, onrust, ellende, vreselijk. En ook de oplossingen komen: thuiswerken, wekelijks met je manager een bila (bilateraal overleg), vrij nemen om bij te slapen.

Het Check-en-Waardering-Gesprek

Had je manager geweten dat dertigers af en toe zo’n moment van bezinning nodig hebben, omdat ze zich geen raad weten met alle keuzes, dan was hij/zij wellicht even met je gaan zitten om te bedenken wat een logische vervolgstap is. Dat zou ook een moment van erkenning zijn. Ik noem dit een zogenoemd Check-en-Waardering-Gesprek. Want dat dertigers ambitieus zijn, moge duidelijk zijn, maar te regelmatig verliezen ze zich nog in de verwachtingen van anderen en die van henzelf!

Het Check-en-Waarderings-Gesprek? Meer over deze bezinnende vervolgstap voor dertigers in de volgende blog!

 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.