• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Twijfelen over relaties en kinderen
Blog

Twijfelen over relaties en kinderen

Twijfelen over relaties en kinderen

05 juni 2016 - Manou van Eerten is als zelfstandig coach verbonden aan Het Groei Atelier en richt zich in haar praktijk op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Manou’s eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

Onlangs werd De OK-Vrouw op tv uitgezonden. Een documentaire over het verdriet van Halina Reijn als ongewenst kinderloze vrouw. Hoewel ze veertig is en een levensfase verder dan de meeste van mijn klanten, passeren kwesties rondom relaties en kinderen regelmatig de revue.

Eén van de domeinen waarop het Dertigersdilemma zich kan uiten is op relatievlak. Het kan gaan over de keuze voor iemand, voor wel of niet samenwonen, of voor wel of geen kinderen nemen. In de basis gaan deze vragen over het wel of niet willen aanpassen van je leven, en het inperken van je vrijheid en je onafhankelijkheid. Vanuit de vrouw bezien, overheerst het romantische beeld van de zoektocht naar de prins op het witte paard. Daarnaast heeft zij te maken met een biologische klok die doortikt. Maar ook de vrijgezelle man heeft het niet makkelijk: hij vindt het doodvermoeiend om steeds maar weer iemand te moeten leren kennen, in de hoop iemand te vinden om zijn leven mee te delen.

Laatst sprak ik een man die een langdurige relatie had en een goede carrière in het bedrijfsleven. Zijn vriendin werd binnenkort 35 en zij wilde graag kinderen. Hij vroeg zich af of hij ook kinderen wilde. Hij voelde haar tijdsdruk en kwam bij mij om een ‘objectieve’ keuze te maken. Hij wilde er alles aan doen om dit te onderzoeken, maar neigde naar ‘een nee’. Hij voegde eraan toe dat hij het vraagstuk sec vanuit de kindervraag wilde benaderen, en dat hij zijn relatie er buiten wilde laten. Zijn vriendin wilde hij namelijk niet kwijt, dat was de vraag niet, zei hij. Een rationele benadering dus, terwijl de keuze voor kinderen een gevoelskwestie is.

Ik vroeg hem een brief vanuit de toekomst te schrijven. Zo schreef hij vanuit het jaar 2025 en keek terug op de ‘voorbije’ jaren. Wat was er gebeurd? Wat waren hoogte- en dieptepunten? Hij kon geen scenario kiezen en schreef drie brieven: een mét kinderen, een zonder kinderen, en eentje zonder partner of kind. Al snel werd hem duidelijk dat maatschappelijke druk een rol speelde. Een keuze voor kinderen is vanzelfsprekend, terwijl een bewuste keuze om geen kinderen te nemen dat niet is. Bovendien ontdekte hij dat er wel degelijk een relatie zat tussen het behouden van zijn partner en zijn keuze voor wel of geen kinderen. Als zijn vriendin haar kinderwens voorop stelde, kon het zijn relatie kosten als hij daarin niet mee zou gaan. Tot slot ging het hem niet alleen om de vraag of hij kinderen wilde, maar ook om de vraag wanneer. Voorlopig nog maar even niet, concludeerde hij bij afronding van het coachtraject.

Zo zie je dat anticonceptie ons, naast nieuwe vrijheden, ook keuzestress kan opleveren. Huidige dertigers zijn daarom soms erg gelukkig als iemand plots zwanger is geworden, en de keuze daarmee ‘voor hen’ gemaakt is.

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.