• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Waarom veel dertigers kampen met het dertigersdilemma
Blog

Waarom veel dertigers kampen met het dertigersdilemma

Waarom veel dertigers kampen met het dertigersdilemma

06 juni 2017 - Misschien ben je (bijna) een dertiger, ouder van een dertiger of werk je ermee samen. Bijna driekwart van de hoogopgeleide dertigers zal je dan wel eens horen zuchten over hun carrière. Boekenvol zijn er over hun loopbaanvragen geschreven en ‘dertigersdilemma’ is inmiddels een ingeburgerd woord. Maar waar hebben we het nu eigenlijk precies over?

Door Manou van Eerten

1. ‘Wat wil ik écht?’
Dit is de meest gestelde vraag in mijn coachpraktijk. Het is ook meteen de meest lastige vraag. Dertigers kunnen goed in cirkeltjes redeneren. Aan kritisch en analytisch vermogen ontbreekt het deze groep niet. Dat hebben ze heel goed op school geleerd en vaak weten ze rationeel precies waar ze vastlopen. Daar zit dan ook niet de crux van het dertigersdilemma. Volgens mij ligt bij dertigers (en bij ieder ander) ergens diep van binnen het antwoord op de vraag wat zij leuk vinden. Het is de uitdaging van de loopbaancoach om dat antwoord onder alle aannames en veronderstellingen vandaan te peuteren.

2.‘Ik weet heel goed wat ik niet wil: mijn huidige baan!‘
Vanuit hun kritische houding kunnen dertigers vaak goed aangeven wat ze niet willen en waaraan ze zich storen in hun huidige baan. Het gras bij generatiegenoten lijkt daarom vaak groener. Belangrijke vragen om deze dertigers voor te leggen zijn: ‘Kan je iets veranderen bij je huidige werkgever?’, 'Als je de balans opmaakt, is het dan erg om ontslag te nemen? en ‘Hoe realistisch is het alternatief waar je van droomt?’. Wees voorzichtig met het zetten van radicale stappen, zoals ontslag nemen of emigreren naar het buitenland (welke dertigers zeggen niet af en toe dat zij liever in een ver buitenland willen wonen?).

3.‘Ik denk dat ik meer kan dan wat ik nu doe.’
Veel dertigers hebben heel mooie functies,, terwijl ze zelf het gevoel hebben dat zij onvoldoende gezien worden door hun werkgever. Zij hebben het idee dat niet al hun talenten worden benut en dat ze onder hun niveau werken. Dit kunnen zij op twee manieren oplossen: (1) op zoek gaan naar een baan die beter aansluit bij hun talenten (gelukkig kennen ze die dan al) of (2) in gesprek gaan met de werkgever over wat ze graag anders zouden willen.

Deze vragen vormen vaak de aanleiding om met een loopbaantraject te starten in mijn coachpraktijk, maar een dertiger ontkomt er niet aan om ook vragen op privévlak te beantwoorden. Juist in deze levensfase maak je immers grote beslissingen op het vlak van relaties, kinderen, wonen en de werk-privébalans. Als we daarover in gesprek raken, dan is het dertigersdilemma compleet.

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.