• Mediawerf
  • Management & Consulting
  • Goed Bestuur & Toezicht
  • HMR
  • Knowly
Home / Blogs / Manou van Eerten / Wat een goed idee!
Blog

Wat een goed idee!

Wat een goed idee!

10 maart 2016 - Manou van Eerten richt zich vooral op vraagstukken bij twintigers en dertigers. Vaak staan zij voor grote dilemma’s, die soms veel stress opleveren. Van Eerten's eigen Dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar blog verhaalt over de ervaringen uit haar coachingspraktijk.

Door Manou van Eerten

We hebben elkaar net ontmoet. Ze is 29 en vertelt dat ze net getrouwd is. En dat ze op zoek is naar haar drive in haar werk. Ze werkt in de corporate sector, een marketing-functie, maar  wil een andere baan. Maar wat? Als ze naar vacatures kijkt, weet ze niet op welke ze moet reageren. Daarbij, stelt ze, reageren zo veel mensen op een vacature. Daar zal zij niet tussen opvallen, zucht ze. Ze wil een duidelijker profiel van zichzelf.

Haar man en vriendinnen weten allemaal wel wat ze willen. Ik betwijfel dat, maar luister verder. Ook de mening van haar vader telt; ze wil dat hij trots is op de carrière die ze maakt. Wat zegt hij dan? Vraag ik. Eigenlijk vindt hij het prima wat ik doe, vertelt ze. Misschien ben ik niet tevreden? Ik ben gewoon niet gelukkig. Kan jij me helpen zoeken naar wat ik écht wil?

Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt in mijn coachpraktijk. Niet zo’n simpele vraag. Het is een zoektocht die voortkomt uit de hoge verwachtingen die we aan onszelf stellen, maar ook die de maatschappij ons oplegt. De dertiger van nu is opgevoed met het idee dat hij/zij alle keuzes kan maken die hij/zij wil. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je geluk. Ongelukkig zijn, is dan je eigen schuld. En dus vragen dertigers veel van zichzelf: gezond eten (mijn klant at crackers toen ze binnenkwam), minimaal drie keer per week sporten, regelmatig vrienden en familie zien en natuurlijk carrière maken.

Als ik begrip toon dat het mij veel lijkt wat ze van zichzelf moeten, worden mijn klanten vaak emotioneel. Eindelijk kunnen ze toegeven dat ze moe of ongelukkig zijn. Dat ze soms wakker liggen van hun kopzorgen. Wat zou jij het liefst willen doen, vraag ik dan. Ontslag nemen, hoor ik vaak, opgevolgd door: Maar, mijn partner of ouders zien dat niet zitten dus ik doe het niet. En wat zou je nu het liefst doen, vandaag? Mensen weten diep in hun hart vaak wat goed voor ze is. Je moet er alleen naar durven luisteren en de tijd nemen om te luisteren. Deze antwoorden zijn simpel: vrij nemen van werk vanmiddag, niet hoeven sporten vanavond, het etentje met vrienden afzeggen, mijn laptop vanavond niet openen. Ga dat dan doen als eerste stap, antwoord ik. Opgelucht kijkt ze me aan. Wat een goed idee!

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van twintigers en dertigers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is regiocoördinator Amsterdam bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching, Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Haar coachpraktijk The ME Company is actief in zowel Amsterdam, Rotterdam, Utrecht als Eindhoven. Meer informatie over The ME Company, het dertigersdilemma en loopbaancoaching.